Ministrul Finanțelor a propus modificarea Codului de procedură fiscală
Modificările aduse Codului de procedură fiscală au fost discutate pe larg luni, 29 iulie 2024, într-o întâlnire între Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, și reprezentanții mediului de afaceri.
Printre participanți s-au numărat Asociația Română a Băncilor, Patronatul Antreprenorilor Contabili din România, Camera Consultanților Fiscali, CECCAR, ACHAM, Consiliul Investitorilor Români și Consiliul Investitorilor Străini.
La finalul întâlnirii, s-a convenit asupra unui termen de 20 de zile pentru ca mediul de afaceri să transmită propuneri de modificare a proiectului de act normativ.
Ministrul Finanțelor a explicat că efectele sinergice ale măsurilor implementate pentru controlul evaziunii fiscale vor deveni evidente în execuția bugetară.
„Efectul sinergic al tuturor măsurilor pe care le implementăm pentru a ține sub control evaziunea fiscală va fi vizibil în contul de execuție bugetară. Din experiența noastră, în combaterea evaziunii fiscale și având în vedere mecanismele pe care le implementăm, am constatat că trebuie să gestionăm problema din mai multe direcții, pentru a monitoriza și reveni la normalitate.
Proiectele noastre de digitalizare converg spre obiectivul general de reducere a gap-urilor la diverse categorii de impozite și taxe. Toate statele care au aplicat astfel de proiecte de digitalizare au obținut rezultate semnificative. Toate aceste măsuri ne vor ajuta să valorificăm mai bine creanțele bugetare, să reducem cât mai mult sarcina fiscală de pe umerii contribuabililor și astfel să generăm finanțări consistente pentru asigurarea marilor servicii publice”, subliniază Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș.
Printre principalele modificări propuse se numără:
- Eșalonarea la plată simplificată: Se propune reincluderea obligațiilor fiscale cu reținere la sursă în categoria celor ce pot beneficia de eșalonare simplificată. Această măsură vine ca o reacție la eliminarea posibilității de eșalonare simplificată pentru aceste obligații prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 20/2023. Proiectul de act normativ prevede că, pentru a beneficia de eșalonare simplificată, contribuabilii trebuie să achite un procent de minimum 15% din obligațiile bugetare specificate în certificatul de atestare fiscală.
- Opțiunea de plată în conturi dedicate: Se sugerează modificarea reglementărilor pentru a permite contribuabililor să aleagă modalitatea de plată a obligațiilor fiscale, fie în contul unic, fie în conturile de venituri bugetare asociate fiecărui tip de obligație.
- Comunicare electronică cu ANAF: Se va introduce posibilitatea ca contribuabilii înscriși în Sistemul Public de Venituri (SPV) să transmită o declarație pe propria răspundere, semnată cu certificat calificat, care să conțină datele de contact și modalitatea de comunicare electronică cu ANAF. Aceștia vor putea, de asemenea, să autorizeze transmiterea ordinului de debitare a conturilor bancare pentru achitarea obligațiilor fiscale și pot opta pentru plăți recurente.
- Simplificarea valorificării bunurilor sechestrate: Se propune flexibilizarea procedurilor de valorificare a bunurilor sechestrate și confiscate prin licitație. Aceasta va include publicitatea bunurilor prin platforme specializate și digitalizarea organizării licitațiilor. Proiectul finanțat prin PNRR vizează crearea unei platforme de licitații electronice pentru a facilita mediatizarea și valorificarea transparentă a bunurilor sechestrate, cu scopul de a maximiza prețul obținut.
Modificări pentru întărirea disciplinei financiare privind tranzacțiile în numerar în cazul debitorilor cu popriri pe conturi
Se propune ajustarea limitelor pentru operațiunile de încasări și plăți în numerar pentru debitorii care au popriri instituite asupra conturilor bancare, în scopul de a îmbunătăți recuperarea datoriilor, având în vedere că lichiditățile financiare ale debitorilor nu sunt utilizate prin conturile bancare.
Astfel, pentru contribuabilii reglementați de art. 1 alin. (1) din Legea nr. 70/2015, cu modificările și completările ulterioare, care sunt supuși popririlor, se stabilesc următoarele plafoane zilnice pentru încasări și plăți în numerar:
- Debitorii mari contribuabili: Cei care au popriri pentru obligații bugetare ce depășesc 40.000 lei pot efectua încasări și plăți în numerar cu un plafon zilnic total de 5.000 lei.
- Debitorii mijlocii contribuabili: Cei care au popriri pentru obligații bugetare ce depășesc 20.000 lei pot efectua încasări și plăți în numerar cu un plafon zilnic total de 2.500 lei.
- Alte categorii de debitori (cu excepția persoanelor fizice): În cazul debitorilor cu popriri pentru obligații bugetare ce depășesc 10.000 lei, încasările și plățile în numerar sunt limitate la un plafon zilnic total de 1.000 lei.
Implementarea unui număr de identificare digitală ca alternativă la CNP
Se propune ca persoanele fizice să utilizeze un număr de identificare digitală în locul CNP-ului, în scopul de a asigura funcționarea adecvată a sistemelor digitale care necesită identificarea persoanelor.
Astfel, persoanele fizice vor avea opțiunea de a-și valida identitatea în relațiile cu autoritățile fiscale folosind acest număr alternativ.
Proiectul de act normativ este disponibil pentru consultare în secțiunea de Transparență decizională.