Ministrul Finanțelor: România este capabilă de o creștere economică de 2,5%

Vineri seară, ministrul Finanțelor Publice a declarat că estimarea unei creșteri economice de 2,5% pentru acest an se bazează pe date actualizate furnizate de instituții de specialitate, precum Banca Națională a României și Comisia de Prognoză.

”România este capabilă de această creştere, sunt convins că economia este capabilă de această creştere pentru că am văzut şi anul trecut că sunt câteva sectoare care au mers foarte bine, dar avem şi câteva elemente care ne ajută în mod special în 2025: avem Schengenul care a deschis practic frontierele şi oferă noi perspective economiei româneşti”, a afirmat Tanczos Barna, la TVR Info.

Ministrul a subliniat că sectoare precum agricultura și industria auto pot contribui semnificativ la creșterea economică.

De asemenea, el a evidențiat digitalizarea ANAF ca un factor pozitiv, menționând că instituția va intensifica eforturile pentru combaterea economiei gri. Potrivit acestuia, în 2024, încasările au fost cu 70 de miliarde de lei mai mari față de anul precedent.

Tanczos Barna: Suntem în continuare o ţară codaşă la numărul de persoane active

Ministrul Finanțelor a avertizat asupra provocărilor demografice, subliniind că, pe termen mediu și lung, acestea vor pune tot mai multă presiune pe Guvern, administrația locală și mediul de afaceri. El a subliniat necesitatea unor soluții pentru creșterea natalității și atragerea unui număr mai mare de persoane în câmpul muncii, argumentând că, fără o forță de muncă activă suficientă, va fi dificil să se genereze bunurile, veniturile și taxele necesare pentru susținerea economiei.

”România la foarte mulţi indicatori a depăşit polul acesta de ţări din Europa Centrală şi de Est. La un capitol suntem în continuare o ţară codaşă: la numărul de persoane active din total potenţial activi. Adică dacă ne uităm la curbele din această zonă, vedem că în România sunt cei mai mulţi care sunt activi, adică ar putea să muncească, dar stau acasă. Este un sistem, din păcate, social care a favorizat acest lucru în ultimii 10-20 de ani şi acolo va trebui să operăm schimbări pentru a capacita acele persoane, bărbaţi şi femei, care ar putea să muncească, dar nu o fac”, a declarat Tanczos Barna, vineri seară, la TVR Info.

Ministrul Finanțelor a făcut referire la rezultatele recensământului finalizat acum doi ani, menționând că, în unele cazuri, datele sunt surprinzătoare. El a subliniat că anumite județe au înregistrat pierderi semnificative de populație, de ordinul zecilor de mii de persoane.

În acest context, a evidențiat necesitatea unui sprijin financiar pentru localitățile afectate de depopulare. Potrivit acestuia, există un fond special gestionat de coaliție, destinat identificării zonelor cu scăderi majore de venituri și acordării de ajutor comunelor care resimt cel mai puternic impactul declinului demografic.

Totodată, el a subliniat că, deși primăriile din localitățile mici trebuie finanțate atâta timp cât funcționează, acestea ar trebui să își ajusteze numărul de angajați în raport cu populația rămasă.