Ministrul Finanțelor s-a întâlnit astăzi, înainte de ședința de politică monetară la BNR - acolo unde Banca Națională va decide dacă reduce sau nu dobânda cheie și nivelul rezervelor minime obligatorii - cu Mugur Isărescu.
Faptul că firmele plătesc taxe mai multe a influenţat scăderea lichidităţii, pentru că aceşti bani erau în conturi bancare, factor care a determinat creşterea ROBOR, a explicat ministrul Finanţelor, Ionuţ Mişa. Potrivit acestuia, există o problemă de lichiditate, cauzată de mai mulţi factori, şi deciziile pe care le va anunţa BNR azi vor dori să corecteze aceste probleme.
Potrivit unor surse, ministrul Finanțelor dorește să se lămurească cuprivirela creșterea ROBOR din ultima săptămână și la cauzele cau au determinat majorarea. De asemenea, dorește să cunoască care și dacă există pârghii pentru calmarea creșterii.
Întrebat de revista Capital dacă retragerea dividendelor excepționale din companiile de stat ar fi determinat o criyă de lichiditateîn piață și , drept urmare, o creștere a dobânzilor, acesta a declarat că este o temă falsă, și că sumele nu sunt atît de mari încât să determine o scădere de lichiditate. În total, statul are neîncasat 2,3 miliarde de lei din aceste dividende excepționale.
„Cei de la Banca Naţională au fost un pic plecaţi de acasă. Trebuia să aibă grijă să nu crească. Noi am luat banii de la companiile mari. Erau banii statului, nu i-am furat. BNR trebuie să reglementeze situaţia. Asta trebuie să facă. S-ar putea să am o discuţie săptămâna viitoare cu Mugur Isărescu. Să vad dacă domnul Vasilescu e îmbrăcat cu un tricou pe care scrie privat sau la BNR. E BNR sau o structură de zei care se ocupă doar de propria lor existenţă.”, a spus Tudose la finalul ședinței Comitetului Executiv Național al PSD, de la Sucevița.
De asmenea, Tudose a susținut că nu supraacciza este de vină pentru creșterea prețului la carburanți. „La carburant au fost urganane şi a crescut preţul la baril. În România mai puţin decât în restul planetei. Am fost sub o creştere firească raportat la bursa petrolului. S-a adăugat la preţ acea acciză. Impactul pe preţ din cauza fenomenelor meteo a fost mare”, a mai spus Tudose.
Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, a afirmat despre creşterea indicelui ROBOR că se îndreaptă spre normalitate, iar epoca dobânzilor scăzute se încheie la nivel planetar. Evoluţia indicelui ROBOR este una firească întrucât în fiecare an, la început de toamnă, are loc o reaşezare de poziţii în piaţa interbancară, a precizat consilierul guveranorului BNR în cadrul unei emisiuni Digi24.
Banca Națională a României a anunțat pentru ieri un nivel al acestuia de 1,71% pe an, de la 1,58% pe an vineri (+8,2%).