“Şi eu am o astfel de percepție, nu mă ascund, pentru că oricât poate sunt mulți în zonă de mică evaziune, dar în zona de mare evaziune sunt mai puțini dar cu sume mai mari. Acolo trebuie să ne axăm”, a declarat ministrul într-o emisiune la postul tv Digi24, fiind întrebat de ce ANAF se axează pe mica evaziune.
ANAF susţine, însă, că se ocupă, în egală măsură, de marea evaziune, precizând acest lucru frecvent în comunicatele de presă. “În contextul acuzațiilor aduse ANAF potrivit cărora combaterea evaziunii fiscale vizează cu precădere micii comercianți, ne-am gândit să vă prezentăm astăzi câteva cifre legate de sesizările penale făcute de Inspecția Fiscală din ANAF”, se arată, luni, într-un comunicat al ANAF.
“Pe primele 4 luni din 2015, Inspecția Fiscală din ANAF a înaintat 1.187 de sesizări penale privind cazuri de mare evaziune, valoarea aferentă a prejudiciilor descoperite fiind de 3,7 miliarde lei (3.730.537.155 lei), în creștere cu 172% față de ianuarie-aprilie 2014. Lupta cu marea evaziune nu are loc la televizor, însă fiecare dosar din cele 1.187 înseamnă un volum uriaș de muncă și contribuie la asigurarea unui mediu concurențial onest”, precizează comunicatul citat.
În aceeaşi emisiune tv, ministrul a revenit asupra unui subiect pe care l-a mai abordat în declaraţiile publice: selectarea eşantioanelor pentru control.
“O metodă de stabilire a eșantionului de control foarte clară încât nimeni să nu se poate interpune în schimbarea unui eșantion de control. Când lunar se controlează agenți economici: modul de ștabilire a nunmărului și tipului să știu că acopăr și marii și micii și mijlocii, cei de pe lista neagră cu bacșișul și rapoartele curții de conturi, sesizări”, a spus ministrul.