Ministrul Finanţelor, Daniel Chiţoiu, a declarat, duminică, faptul că va face toate demersurile pentru a reintroduce stimulentele pentru cei care realizează performanţă în combaterea evaziunii fiscale.
‘Eu am fost întotdeauna adeptul şi, când am fost preşedintele ANAF, am stimulat performanţa şi stimulez performanţa, pentru că eu, în experienţa mea de 23 de ani în care am lucrat cea mai mare parte în instituţiile de control ale statului, atât la în Finanţe, cât şi la Curtea de Conturi, am fost beneficiarul unor perioade în care performanţa se stimula. Existau surse de stimulente pentru cei care făceau performanţă. Voi face toate demersurile pentru a reintroduce stimulentele pentru cei care realizează performanţă. Interesul meu este dacă cineva, o echipă de control, merge şi descoperă o evaziune fiscală de un milion de euro şi o şi recuperează să îi dau 3 – 5 – 10% din suma respectivă pentru că eu, stat, dacă nu încasam milionul respectiv, nu aveam nimic. Şi mai bine stimulezi, pentru că, nu ştiu dacă aţi observat, când stimulezi pe cineva şi material, dar nu numai, îl împingi să facă performanţă”, a explicat ministrul, la un post privat de televiziune.
De asemenea, personalul noii structuri de combatere a evaziunii ce se va obţine în urma reorganizării structurilor de control operative ale Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală va beneficia de salarii speciale, mai mari decât ale celorlalte categorii de funcţionari din Ministerul Finanţelor Publice şi ANAF.
‘Nivelul de salarizare va fi unul special, mai mare decât la celelalte categorii de funcţionari din MFP şi ANAF pentru că, dacă vrei să ai un om integru, trebuie să-l plăteşti bine şi să-l stimulezi”, a afirmat Chiţoiu, la Realitatea TV.
În ceea ce priveşte această nouă structură de control, Daniel Chiţoiu a precizat că personalul va fi selectat pe bază de concurs şi reevaluări, iar în plus va trebui să treacă şi testele de integritate.
”La momentul în care se va constitui noua structură, cei care vor fi selectaţi pe bază de concurs, pe bază de examinare, reevaluări, obligatoriu vor trebui să treacă şi testele de integritate şi, de asemenea, aceste structuri care funcţionează atât în cadrul ANAF, cât şi în cadrul MFP, vor testa periodic atât pe cei din structura respectivă şi toate celelalte structuri ale administraţiei fiscale sau ale MFP care au un risc ridicat de integritate. Adică, sunt şi alte domenii, nu numai domeniul controlului, unde există tentaţia de a primi foloase necuvenite sau tentaţia de corupţie. Dar, la momentul constituirii acestei structuri, obligatoriu cei care vor merge în această nouă structură vor fi suspuşi testului de integritate de oameni specialişti’, a subliniat Daniel Chiţoiu.
Structurile de control ale MFP – Garda Financiară, Inspecţia Fiscală, supravegherea şi controlul vamal şi autoritatea antifraudă – vor fi desfiinţate şi regrupate într-o singură structură de control.
‘Voi lua măsuri pentru a reorganiza Administraţia Fiscală şi, mai ales, structurile de control operative ale acesteia în sensul că atribuţiile Gărzii Financiare, Direcţiei de Supraveghere şi Control Vamal, Direcţiei de Antifraudă, de investigaţii fiscale din cadrul ANAF vor fi preluate de o singură structură de combatere a evaziunii’, declara, la finele lui ianuarie, ministrul Chiţoiu.
Potrivit acestuia, noua instituţie va avea puteri mai mari şi, de asemenea, structura va fi organizată la nivel naţional şi regional, nu şi la nivel judeţean şi va avea scopul de a reduce cât mai mult influenţa politică în numirea conducătorului în această instituţie.
Noua structură va funcţiona tot în cadrul ANAF şi va avea rolul de a combate şi de a reduce semnificativ evaziunea fiscală.
SURSA: Agerpres