Viorel Ştefan, ministrul Finanţelor, a declarat că veniturile vor creşte la buget din impozitul pe venit în condiţiile în care masa salarială este într-o creştere spectaculoasă, "peste 22% pe primele două luni, generată de creşterile nivelului de salarizare, pe de-o parte, pe de altă parte, de creşterea numărului de locuri de muncă", a spus acesta.
"Aşa cum s-a stabilit, săptămânal, sunt analize la nivel de premier pe marginea realizării veniturilor bugetare şi, respectiv, execuţia bugetară. Ne-am uitat la ultima analiză, pe rezultatele finale pe primele două luni ale anului. Vestea bună este că bugetul s-a închis pe două luni pe excedent, ce-i drept nu spectaculos, dar foarte important, pe excedent. În ciuda tuturor prorocilor care anunţau dezastrul, iată că pe două luni stăm pe excedent", a spus ministrul, la Palatul Parlamentului.
El a spus că pentru primul trimestru preconizează încasări mai mari faţă de anul trecut.
"Cu siguranţă încasări mai mari şi afirmaţia mea se bazează pe afirmaţia pe care am făcut-o uitându-ne la evoluţia indicatorilor macroeconomici. Deci, masa salarială este într-o creştere spectaculoasă, peste 22% pe primele două luni, generată de creşterile nivelului de salarizare, pe de-o parte, pe de altă parte, de creşterea numărului de locuri de muncă. Asta înseamnă că vom avea încasări consistente pe partea de impozit pe venit şi pe partea de contribuţii sociale, pentru că ştim cu toţii discuţia veche despre sustenabilitatea fondului de pensii. Trendul este încurajator. Deci, dacă ne uităm pe execuţie în ultima perioadă, o să vedem că la necesarul de transfer de la bugetul de stat pentru susţinerea fondului de pensii suma este în diminuare", a menţionat Viorel Ştefan.
Ministrul Finanţelor a arătat că nu a simţit presiune din partea liderului PSD pentru a menţine măsurile din programul de guvernare şi nici că postul îi este în pericol.
"Eu nu identific un motiv serios în legătură cu aceste zvonuri. Dacă vorbim despre declaraţia pe care am făcut-o cu ocazia lansării Raportului de ţară, nu a fost o declaraţie, a fost un raport pe care l-am făcut pe marginea Raportului de ţară în care am evaluat diverse scenarii şi am făcut acele afirmaţii, că, dacă în ultimă instanţă nu se vor confirma scenariile şi apare iminentă posibilitatea depăşirii din deficit, sigur că trebuie să fim pregătiţi să intervenim pe cheltuieli. Întrebările care s-au pus au extras din contextul declaraţiei mele o anumită nuanţă care nu asta a fost cea mai importantă", a precizat acesta