Ministrul Finanțelor: Vom avea o inflație de o cifră până la finalul anului

Adrian Câciu

SURSA FOTO: Inquam Photos, Ilona Andrei

Ministrul Finanțelor a declarat miercuri că obiectivul privind o inflație de o cifră va fi atins până la finalul anului. Adrian Câciu a precizat că trebuie acționat în continuare pe produsele agro-alimentare și trebuie găsite soluții pe partea de servicii.

Până la sfârșitul anului va fi atinsă inflația cu o cifră

Ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, declară că „dezideratul” privind inflaţia cu o cifră va fi atins până la sfârşitul anului, dar că sunt necesare acţiuni structurale.

„Legat de inflaţie, trebuie să acţionăm în continuare, mă uitam şi ieri pe structură, să acţionăm pe produsele agro-alimentare, să găsim soluţii şi în continuare pe partea de servicii, unde se exprimă la momentul acesta încă inflaţie. Deci, practic, inflaţia CORE ajustat la momentul ăsta ne pune probleme şi nu se va reduce de la o lună la alta.

Inflaţia CORE ajustat implică un set de măsuri care înseamnă acţiune structurală, dar trebuie să ne axăm, aşa cum ne-am axat pe energie, să ne axăm pe zonele acestea şi sunt convins că dezideratul de inflaţie cu o cifră la sfârşit de an va fi atins cu siguranţă”, a spus ministrul.

Precizările au venit după ce premierul Nicolae Ciucă a declarat că există primele semnale conform cărora inflaţia scade.

„Unul dintre obiectivele de guvernare a fost să facem în aşa fel încât inflaţia în anul 2022 să nu depăşească pragul de 20%. S-a oprit undeva la puţin peste 16%. Din datele pe care le avem astăzi putem să identificăm că, datorită măsurilor pe care Guvernul le-a luat în sensul temporizării, stabilizării creşterii preţului la energia electrică şi la gaze, avem primul semnal prin care inflaţia scade.

Discutăm de luna ianuarie, unde inflaţia este undeva la 15%, dacă nu mă înşel, şi cred că trebuie să continuăm şi să identificăm măsuri care să continue trendul acesta descendent al inflaţiei”, a spus premierul.

Proiect de lege privind combaterea evaziunii fiscale

Nicolae Ciucă a făcut referire şi la un proiect de lege, aflat pe ordinea de zi a şedinţei de Guvern, care vizează prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale. Prin acest proiect de lege, România evită o nouă măsură de infringement, a spus premierul.

Adrian Câciu a declarat că proiectul reprezintă o transpunere, „de această dată corectă”, a directivei europene 1371 din 2017 pentru combaterea fraudelor îndreptate împotriva intereselor financiare ale Uniunii Europene.

„După ce am discutat cu Comisia Europeană, care ne-a făcut o scrisoare de punere în întârziere, am ajuns la un text care reprezintă transpunerea, încă o dată, corectă a acestei directive şi se referă la fraude transfrontaliere de TVA, cu o valoare mai mare de 10 milioane de euro şi, practic, întărirea disciplinei în zona aceasta, pentru a nu se afecta interesele financiare ale Uniunii, ştiind faptul că TVA-ul este una dintre resursele prin care bugetul Uniunii este alimentat”, a spus ministrul.