Ministrul Finanțelor vrea să schimbe legea insolvenței

Ministrul Finanțelor, Tanczos Barna, a spus că cea mai mare parte a banilor pe care statul trebuie să îi recupereze provine de la firme private. El vrea să schimbe legea insolvenței pentru că unii oameni de afaceri folosesc insolvența ca o metodă de a evita ANAF-ul.

În total, ANAF urmărește să recupereze 124 de miliarde de lei, dar doar 38 de miliarde pot fi recuperate. Restul, în mare parte, sunt pierduți, fie pentru că firmele sunt deja în faliment, fie pentru că nu mai au bunuri sau sunt în diverse faze de insolvență. Din suma totală, doar 19 miliarde de lei aparțin companiilor de stat, restul fiind de la firme private.

Majoritatea banilor pe care statul trebuie să-i recupereze provin de la firme private. ANAF are nevoie de legi mai stricte pentru a închide „portițele” prin care unii se protejează de urmărirea sa. O problemă majoră este legea insolvenței, care permite firmelor să evite plata datoriilor, folosind-o ca o scuză pentru a ascunde falimentele intenționate.

Ministrul Finanțelor vrea să schimbe legea insolvenței, astfel încât statul să poată recupera banii datorați. Deși s-a încercat modificarea legii insolvenței în decembrie 2024, planul nu a fost finalizat. Oficialul român promite să revină cu propuneri legislative pentru a rezolva această problemă.

ANAF
SURSĂ FOTO: Inquam Photos, Octav Ganea

Ministrul Finanțelor vrea să scadă volumul tranzacțiilor cash

Ba mai mult, ministrul Finanțelor vrea să scadă volumul tranzacțiilor cash. Acesta ia în calcul reluarea discuțiilor despre plafonarea tranzacțiilor cu lichidități, însă există obstacole de ordin constituțional.

În ciuda acestui fapt, el a estimat că există totuși posibilitatea reducerii plătiților cash. De exemplu, colectarea impozitelor de către primării. Trecerea exclusiv la plata cu cardul ar însemn o reducere atât a cheltuielilor legate de colectarea propriu-zisă, cât și de personal.

Pe lângă renunțarea la plata cash a impozitelor, pe care o preconizează chiar în acest an, el va propune eliminarea tranzacțiilor cu bani lichizi în câteva domenii specifice de activitate. „Trebuie să reducem în domenii cu risc major. Vom veni cu domenii în care vom reduce foarte mult tranzacțiile cash”, a punctat oficialul român.