Anul acesta grupurile bancare din Franţa au obţinut profituri de miliarde de euro şi ‘sunt companii care nu au nevoie de recapitalizare’, a subliniat Baroin. Acesta a afirmat că băncile nu se confruntă cu un acces dificil la lichidităţi şi pieţele ar trebui să aibă încredere în ‘strategiile lor de întărire’.
Agenţia de evaluare financiară Moody’s Investors Service a revizuit miercuri în scădere ratingurile de credit ale băncilor franceze Credit Agricole şi Societe Generale, citând expunerea lor la datoria Greciei. De asemenea Moody’s a menţinut ratingurile BNP Paribas sub revizuire, pentru o posibilă retrogradare, anunţând că profitabilitatea şi capitalul băncii furnizează un tampon adecvat pentru a sprijini expunerea băncii la Grecia, Portugalia şi Irlanda.
Guvernatorul Băncii Centrale a Franţei, Christian Noyer, a declarat miercuri că decizia Moody’s de a retrograda băncile franceze este în mod comparativ o veste bună, deoarece ratingurile băncilor francez sunt acum similare cu cele ale altor bănci importante, cum ar fi HSBC, Barclays şi Deutsche Bank.
‘Este un nivel scăzut al retrogradării şi Moody’s a avut un rating mai ridicat decât al altor agenţii, deci acum doar le-a pus la acelaşi nivel sau uşor mai ridicat decât altele’, a explicat oficialul francez.
Cea mai mare bancă din Franţa, BNP Paribas, a anunţat un plan de vânzare al activelor riscante, în valoare de 70 miliarde de euro (95,7 miliarde de dolari) pentru a atenua temerile investitorilor referitoare la gradul de îndatorare şi finanţarea băncilor franceze.
Băncile franceze s-au confruntat în ultimele luni cu vânzări masive ale acţiunilor lor la bursă deoarece criza datoriilor suverane a afectat valoarea băncilor europene de la începutul verii şi a majorat costurile de finanţare, în special în dolari, de pe pieţele americane.
Anunţul BNP Paribas vine după ce în urmă cu două zile rivala Societe Generale raportase un plan similar de vânzare de active, în valoare de 4 miliarde de euro (5,4 miliarde de dolari), pentru a atenua temerile investitorilor privind situaţia financiară a băncii. Acţiunile SocGen au scăzut cu 64% faţă de nivelul din februarie din cauza temerilor de pe pieţe privind evoluţia crizei datoriilor din zona euro. În acest context, au apărut diverse zvonuri potrivit cărora SocGen ar putea fi forţată la o fuziune cu rivala BNP Paribas sau banca italiană UniCredit.
SURSA: Agerpres