BCE a anunţat joi cel mai ambiţios plan al său de până acum pentru a limita criza financiară din Europa. Cumpărarea de obligaţiuni ar contribui la reducerea costurilor de împrumut pentru statele care se confruntă cu mari datorii. Guvernatorul Bundesbank s-a opus acestui program, susţinând că BCE se apropie prea tare de ideea finanţării deficitelor guvernamentale – lucru interzis prin tratatele UE. Mai mulţi oficiali guvernamentali de rang înalt şi-au exprimat însă acordul, subliniind totuşi că această decizie a BCE nu modifică în nici un fel reformele pe care statele îndatorate trebuie să le aplice.
”Vom reuşi să depăşim criza de încredere din zona euro doar dacă continuăm reformele”, a anunţat ministrul german de finanţe Wolfgang Schauble, pentru Bild, potrivit AP. ”Ar fi o mare greşeală dacă decizia BCE ar fi interpretată ca şi cum am putea de acum renunţa la eforturile depuse”, a mai adăugat oficialul german. Ţările care doresc ca BCE să le achiziţioneze obligaţiunile vor trebui să accepte anumite condiţii, care vor fi parţial monitorizate de FMI, a explicat şeful BCE, adăugând că aceste achiziţii nu vor duce la tipărirea suplimentară de bani pentru cele 17 state ale zonei euro. Draghi a dat asigurări că BCE va ajuta numai statele ca acceptă şi implementează condiţiile stricte, iar fondurile de salvare ale zonei euro vor achiziţiona de asemenea obligaţiuni.
Cu toate acestea, ideea de a achiziţiona nelimitat obligaţiuni a atras criticile unor comentatori şi deputaţi germani. ”În trecut, BCE şi-a respectat întotdeauna mandatul şi presupun că va face acest lucru şi pe viitor”, a spus Schauble, potrivit Bild. ”Un lucru este clar: politica monetară nu trebuie să aibă ca finalitate finanţarea statelor. Nu trebuie să se încalce această regulă”
SURSA: Agerpres
Ministrul german de finanțe: Statele cu probleme nu trebuie să profite de programul BCE
8 septembrie 2012, 13:39
Ultima modificare în 8 septembrie 2012, 16:39
Ministrul german de finanţe Wolfgang Schauble a insistat asupra faptului că statele europene nu trebuie să folosească programul Băncii Centrale Europene de a cumpăra nelimitat acţiuni pentru a reduce costurile de împrumut ale statelor din zona euro care se confruntă cu probleme financiare ca o scuză pentru a renunţa la reforme economice şi la reduceri bugetare, transmite AP.
Etichete:
Publicat in categoriile: Știri de ultimă oră
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Știri de ultimă oră
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook
- TOPUL celor mai mari producători de energie eoliană din lume
- Casă cu etaj în București sau cabană cu zeci de camere la munte?
- Românii, ultimii la cheltuielile pentru serviciile medicale private în Europa Centrală
- România, ţara cu cele mai ieftine terenuri agricole din Europa. Preţurile încă mai scad
- Al doilea model Ford care ar putea fi PRODUS LA CRAIOVA sosește pe piața europeană
- Merkel stârneşte revoltă la Madrid. AFLĂ de ce!
- UTIL Asigurarea obligatorie împotriva dezastrelor va veni pe aceeaşi poliţă cu asigurările facultative
- Marea RISIPĂ de la Hidroelectrica. Au plătit un preţ umflat de patru ori pentru modernizarea unor agregate
- Secretul unui fermier care nu mai vrea să audă de agricultură făcută după ureche
- „Ţarul” Putin ordonă marea concentrare bancară