PNRR-ul trebuie flexibilizat

Marcel Boloș a explicat vineri ce anume va fi „ajustat” în Planul Național de Redresare și Reziliență. Concret, oficialul a precizat că PNRR-ul trebuie flexibilizat în ceea ce privește cadrul pentru implementare al investițiilor.

„PNRR-ul trebuie flexibilizat, dacă vreți, din perspectiva cadrului pentru implementarea investițiilor, pentru că de reforme, după cum deja se cunoaște, nu poate fi vorba. Ele trebuie implementate așa cum ne-am angajat și desigur, pentru România este un buget pe care-l avem la dispoziție, pe care nu avem voie să îl ratăm, pentru că sunt sursa de dezvoltare a României pe termen lung și desigur.

Noi acum când vom ajusta PNRR-ul, când vom depune documentele necesare pentru modificarea PNRR-ului. Trebuie să fim atenți inclusiv la ceea ce nu putem să implementăm datorită unor cauze bine justificate de către noi și apoi să ducem la bun sfârșit modificarea PNRR-ului”, a declarat ministrul.

Întrebat când vor fi depuse actele pentru ajustările din PNRR și ce anume va fi modificat, ministrul Investițiilor Europene a precizat că termenul este 30 aprilie și sunt în vedere mai multe aspecte.

„Sunt patru lucruri pe care le urmărim: reducerea grantului cu 2,1 miliarde euro, ca urmare a creșterii economice din anul 2021 față de anul 2020, ajustarea prețului la proiectele de infrastructură, adăugarea investițiilor din capitolul REPowerEU și, patru, ar fi modificări de jaloane și ținte, ca urmare a circumstanțelor obiective, prevăzute în regulamentul Comisiei Europene”, a mai transmis ministrul Investițiilor Europene, Marcel Boloș.

Clarificări privind cererea de plată numărul 2 din PNRR

Pe de altă parte, premierul Nicolae Ciucă a declarat că România are şanse reale, în perioada imediat următoare, să clarifice aspectele tehnice sesizate de la nivelul Comisiei Europene în ceea ce priveşte cererea de plată numărul 2 din fondurile PNRR şi să poată, astfel, să beneficieze de această finanţare.

„Am avut discuţii la nivelul ministerelor de linie, împreună cu secretarul general, cu specialiştii din cadrul Guvernului, atât de la Secretariatul General, cât şi din cadrul Cancelariei. Am discutat şi cu reprezentanţii Comisiei Europene.

Avem şanse reale ca, în perioada imediat următoare, să clarificăm aspectele tehnice şi să finalizăm ceea ce ne-am asumat, astfel încât să putem să beneficiem de finanţare pe cererea de plată numărul 2, concomitent cu continuarea îndeplinirii jaloanelor şi asumarea îndeplinirii jaloanelor pentru cererea de plată numărul 3, astfel încât ea să fie înaintată la Comisie nu mai târziu de finele primului semestru al acestui an”, a declarat Nicolae Ciucă, joi, la începutul şedinţei de Guvern.