Ioan Mang, ministrul propus de Victor Ponta la Educație în locul Corinei Dumitrescu, este senator de Bihor, membru în Comisia pentru învăţământ. Din 2003, activează ca profesor universitar la Universitatea Oradea. Potrivit presei locale, acesta a fost unul dintre cei mai duri critici ai sistemului de supraveghere de la examenul de bacalaureat de anul trecut.

Preşedintele PDL, Emil Boc, a fost cel care a cerut demisia ministrului Educaţiei, Ioan Mang, acuzându-l că ar fi plagiat o lucrare după un articol academic scris de un profesor japonez. Ulterior s-a dovedit că Mang şi soţia lui au plagiat mai multe lucrări ştiinţifice.

Mang  a dat o declaraţie halucinantă, în urmă cu câteva zile, la B1 TV, într-o emisiune la care a intervenit telefonic. Ioan Mang a declarat textual: "Acele lucrări sunt un plagiat, fără discuţie, dar nu sunt ale mele".

Ministrul i-a lăsat perplecşi pe cei din studio, explicând şi mai clar: "Numele mi-a fost pus pe acele lucrări fără ca eu să ştiu. Iar acest lucru l-am spus încă de-aseară". Întrebat, punctual, articol ştiinţific cu articol, dacă nu îi aparţin, Mang a răspuns că niciunul nu este scris de el.
Interimatul va fi asigurat de Liviu Pop, ministrul desemnat pentru dialog social

„Educatia și Sănătatea sunt două domenii prioritare si țin la acestea atât de mult încât accept să sufăr alaturi de colegii mei. Important este modul în care vom organiza bacalaureatul și vom gestiona problemele din acest sector fundamental. În perioada următoare, până în termenul de 45 de zile prevăzut în Constituție, Liviu Pop va asigura interimatul la Ministerul Educației. În acest timp, după o consultare cât mai largă, voi desemna noul ministru, deși mâine probabil voi afla că acuzațiile la adresa lui Ioan Mang nu se susțin”, a declarat Victor Ponta.