Delegarea a intrat in vigoare ieri si e valabila pana pe 7 februarie.
Cristina Lita de la Departamentul de Comunicare al Ministerului Justitiei a confirmat aceasta informatie. Purtătorul de cuvânt a precizat că motivul delegării atribuţiilor este legat de activitatea intensă a ministrului pentru aprobarea bugetului pe anul 2017.
Delegarea atributiilor pentru perioada 1 – 7 februarie are loc "pe chestiuni curente", "pentru a nu fi blocata activitatea ministerului". Asta nu inseamna ca ministrul Florin Iordache nu va fi la birou in aceasta perioada, a subliniat Cristina Lita.
O explicatie pentru aceasta decizie ar fi ca ministrul Iordache, artizanul ordonantei de modificare a Codurilor Penale, incearca astfel sa scape de raspunderea de a semna alte acte la minister.
O astfel de delegare reprezinta trecerea atributiilor de ministru al Justitiei din zona politica in zona tehnocrata – Constantin Sima e un profesionist al legii, nu o persoana politica aleasa. Transferul probabil anunta pregatirea unei decizii la nivelul Executivului in ce priveste soarta ordonantei.
Renuntarea lui Florin Iordache la atributii inseamna posibilitatea ca ordonanta care dezincrimineaza abuzul in serviciu sa fie retrasa de Sima, astfel incat ministrul sa nu fie pus in situatia neplacuta de a-si recunoaste vina de a fi adoptat actul legislativ.
In plus, ca o consecinta, Florin Iordache se pune la adapost in cazul unei anchete penale asupra sa pentru abuz in serviciu, oferindu-si posibilitatea de a sustine in fata anchetatorilor ca actiunile sale au fost de buna credinta.
In plus, Florin Iordache isi ofera sansa de a se intoarce in functia de ministru al Justitiei dupa retragerea ordonantei (avand in vedere termenul de cateva zile).
Aceasta informatie privitoare la delegarea atributiilor apare in contextul in care la DNA exista un dosar in care este analizata plangerea penala depusa de Initiativa Romania impotriva ministrului Iordache pentru elaborarea ordonantelor pe Justitie.