Fondul înfiinţat de instituţiile financiare italiene pentru sprijinirea băncilor cu probleme este o "iniţiativă a sectorului privat, se bazează pe regulile de pe piaţă" şi nu implică ajutor de stat, a afirmat joi ministrul italian de Finanţe, Pier Carlo Padoan, într-un interviu acordat CNBC.
"Nu este un pachet de asistenţă financiară. Este un vehicul", a explicat Pier Carlo Padoan.
Anul acesta, acţiunile băncilor italiene au înregistrat scăderi semnificative la Bursa de la Milano, după ce creditorii au anunţat că li s-au solicitat informaţii de la Banca Centrală Europeană (BCE) privind portofoliile lor de credite neperformante. Fondul este o încercare de a atenua temerile referitoare la situaţia creditelor neperformante, iar autorităţile sunt decise să prezinte iniţiativa ca fiind una privată pentru a nu fi acuzate de UE că acordă băncilor ajutor de stat.
Băncile, asigurătorii, fundaţiile bancare din Italia şi banca de stat CDP au fost de acord luni să înfiinţeze un fond numit "Atlas", pentru sprijinirea creditorilor cu probleme, un plan sprijinit de stat pentru a evita o criză în al patrulea sistem bancar al zonei euro.
În schimbul finanţărilor oferite de băncile private, Guvernul italian a acceptat să revizuiască prevederile legislative privind falimentul pentru a facilita vânzarea creditelor neperformante.
Instituţiile care au înfiinţat fondul vor contribui în mod voluntar cu bani, care vor fi utilizaţi la recapitalizarea unor bănci şi la reorganizarea pieţei creditelor neperformante, a explicat ministrul italian de Finanţe.
Referindu-se la evoluţia economiei, Padoan a declarat: "Ne-am confruntat cu o recesiune profundă, acum am revenit pe creştere. Anul acesta şi anul viitor avansul va fi chiar mai rapid. Nu vor fi ratele excepţionale de creştere din China, ci în linie cu evoluţia zonei euro".
A patra economie a zonei euro ar urma să înregistreze o expansiune de 1,2% anul acesta şi de 1,4% anul viitor.
SURSA: Agerpres