Ministrul Justiției a fost la un pas de demisie! A fost nevoie de intervenția conducerii partidului, pentru a calma spiritele.
Forma în care a ajuns legea pentru desființarea SIIJ să fie votată în Parlament a stârnit un val de critici.
Legea privind desființarea SIIJ, principalul obiectiv asumat pentru mandatul său de ministrul Justiției, Stelian Ion, a fost la un pas să îl coste postul de ministru.
Amendamentul strecurat legii în comisia juridică a Parlamentului, prin care se prevede că CSM trebuie să își dea acceptul pentru urmărirea magistraților în justitție, a creat nemulțumiri foarte mari în tabăra USR-PLUS.
Astfel, miercuri dimineaţă, înainte de şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor, în jurul orei 9.30, ministrul Stelian Ion a cerut o şedinţă de grup cu parlamentarii USR, pentru a discuta despre strategia de la plen.
La şedinţă a spus că şi-ar dori ca proiectul cu desfiinţarea SIIJ să nu treacă în forma actuală (cu superimunitatea magistraţilor), că toţi sunt împotrivă.
Parlamentarii PLUS l-au criticat şi l-au acuzat că a cedat presiunilor UDMR, în timp ce parlamentarii USR au propus retragerea proiectului de la plen pentru o săptămână, scrie antena3.ro.
Situaţia a fost temperată de conducerea USR
Apoi, membrii USR i-au sunat pe cei de la PNP, să-i întrebe dacă sunt de acord. Cum liberalii au respins ideea de amânare, Stelian Ion ar fi spus că el nu poate sta ministru în aceste condiţiile.
În final, situaţia a fost temperată de conducerea USR, arată sursa citată.
Trebuie precizat că actuala formulă a legii a fost criticată inclusiv de fostul ministru al Justiției Monica Macovei.
Fostul ministru al Justiției, Monica Macovei, spune despre avizul pe care ar urma să-l dea CSM pentru trimiterea în judecată a procurorilor și judecătorilor că este ”fără niciun dubiu, o superimunitate, care nu are ce căuta în legislația niciunei țări democrate”.
Criticile Monicăi Macovei
Macovei a adăugat că, dacă ar fi fost azi ministru al Justiției, ”mai bine nu desființam acum secția specială, decât să accept asta. Și găseam o altă soluție.”
”Magistrații, ca toată lumea, și ei pot comite infracțiuni.
Și în acest moment există destule garanții: avizul CSM pentru percheziție, deci dacă nu-l ai, nu poți să percheziționezi un magistrat. Avizul CSM pentru reținerea pentru 24 de ore sau pentru arestarea preventivă.
Acum dacă mai punem și pentru trimiterea în judecată, asta înseamnă că blocăm orice dosar. Pentru că CSM a fost și este un protector al sistemului, cu mici perioade când s-a comportat mai rezonabil.”, susține fostul ministru.