Cătălin Predoiu, ministrul Justiției, a anunțat recent că va grăbi numirea de șefi la PG, DNA și DIICOT. Acesta intenționează să declare război infracționalității.
Ministrul Justiției intenționează să declare război infracționalității, spunând că „nu este tolerată nicio complicitate cu infractorii.” Cătălin Predoiu a făcut mai multe declarații într-o conferintă de presă organizată la instituția pe care o conduce.
„Vedem cum proliferează infracțiuni cu violență, crima organizată, traficul de persoane, infracțiunile cu violență, infracțiunile la regimul silvic. Prin faptele lor, infractorii dau semne clare că nu mai au frică de lege. Bătrâni, femei și copii au fost victimele unor crime abominabile. Mari sume de bani dispar din țară, se instalează nesiguranță printre oamenii obișnuiți și confort penal printre infractori.
Cer Ministerului Public o reacție fermă față de interlopi, proxeneți, corupți, să fie din nou loviți și anihilați! Brațul ferm al legii să fie din nou simțit de cei care au vrut să facă din România un paradis al infractorilor. Știu că în România s-a încercat slăbirea forței penale a statului și blamarea procurorilor pentru greșeli. Dar societatea așteaptă acțiune eficientă din partea procurorilor.
Ori câștigă infractorii, ori justiția, defetismul nu e o soluție!
Cei care fac infracțiuni să fie trimiși în fața judecătorilor cu probe solide, iar fructele infracțiunilor să fie sub sechestru asigurator, pentru recuperarea prejudiciilor.
Altă cauză a acestei stări de lucruri este provizoratul la vârful ministerului public, așa că imediat după preluarea mandatului a început consultărrile pentru selecția conducerilor. Acest proces va începe pe 2 decembrie pentru Procurorul General, procurorul șef al DNA și al DIICOT. După această etapă vom lansa proicedura și pentru celelalte parchete și vom trimite propunerile la CSM.
Ministerul Justiției cere Parlamentului să proroge pensionarea anticipată a magistraților și trecerea de la complete de 2 la complete de 3.
Ministerul Justiției a defășutrat consultări intense pe legile justiției, am avut personal întâlniri informale cu CSM, cu plenul și secțiile, cu asociații de magistrați.
Permisia pentru Liviu Dragnea a fost acordată regulamentar, dar pentru a înlătura orice suspiciuni vom face un control suplimentar la Penitenciarul Rahova și ANP.
O abrogare peste noapte a recursului compensatoriu ar conduce la efecte colaterale mai severe decât în prezent. În plus, Guvernul și-a asumat să nu dea ordonanțe de urgență în domeniul justiției. De aceea nu va fi nici desființare a SIIJ prin ordonanță de urgență, urmărim un consens politic în Parlament.
Pare să fi existat complicități și lipsă de vigilență la nivelul Poliției și Parchetului, în cazuri precum cele de la Caracal. De aceea am trimis această scrisoare. În mandatul actualului guvern nu este tolerată nicio complicitate cu infractorii.”