Canabisul, cel mai consumat drog în România
În România canabisul este cel mai consumat drog, a declarat Ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu. Ea mai afirmă că peste un milion de tineri consumă tipul acesta de substanţă stupefiantă.
Alina Gorghiu a declarat că, potrivit unui raport european privind consumul de droguri, România se află în a doua jumătate a clasamentului sub acest aspect. Țara noastră se situează „relativ bine” în clasamentul privind consumul de droguri, dar acest lucru nu presupune că nu se pot produce tragedii.
„Din păcate, noi discutăm într-un ritm foarte accelerat doar atunci când se întâmplă tragedii, pentru că principala dimensiune este prevenţia. Va trebui să coborâm mai ales în rândul tinerilor, sunt cei care consumă în mod alarmant – canabisul este cel mai întâlnit drog pe care tinerii, adolescenţii din ziua de azi îl consumă, peste un milion de tineri consum tipul acesta de drog – şi va trebui să discutăm cu ei. (…) Să facă, autorităţile statului, un desant în toate şcolile din România”, a afirmat ministrul Justiţiei, joi seară, la TVR Info.
Peste 6.000 de dosare la DIICOT
Conform acesteia, DIICOT, unitatea de parchet abilitată să investigheze dosarele privind substanţele stupefiante, are în cercetare aproape 18.000 de dosare în prezent. 6.000 de dosare sunt înregistrate în primele şapte luni ale acestui an având ca obiect traficul de droguri.
În structura centrală a DIICOT, de droguri se ocupă 14 procurori, în acest context ministrul remarcând numărul redus al personalului care se ocupă de astfel de dosare.
„Din păcate, în ultimul timp, fenomenul drogurilor şi-a amplificat caracterul global, combaterea acestuia impunând colaborarea tuturor statelor. De aceea, Strategia naţională a României în domeniul drogurilor pentru perioada 2022 – 2026 prevede faptul că este necesară interconectarea dimensiunii interne şi externe a politicii României în materie de droguri.
Pentru noi, este o provocare importantă combaterea traficului şi a consumului de droguri şi, în primul rând, destructurarea reţelelor de criminalitate organizată care acţionează în acest domeniu”, declara anterior Gorghiu.
În ceea ce priveşte persoanele încarcerate în dosare care vizează infracţiuni legate de droguri, ministrul a arătat că datele ANP arată că din 23.000, peste 1.500 de condamnaţi execută pedepse legate de trafic sau deţinere de droguri, ceea ce presupune puţin peste 4 procente din totalul persoanelor custodiate de Administraţia Naţională a Penitenciarelor.