Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, a declarat, că ministerul are dreptul constituțional să emită îndrumări către Procurorul General.

Cu toate acestea, ministerul nu poate, în nicio situație, să oblige procurorii să facă descinderi, sau să hărțuiască toți furnizorii de electricitate și gaze naturale pentru a-i identifica pe cei care au comis infracțiuni.

„Ministrul Justiţiei are dreptul constituţional şi legal să emită astfel de îndrumări. În al doilea rând, aş dori să înţelegem exact ce efecte ar putea avea o astfel de îndrumare şi cred că cel mai simplu ar fi să spun ce efecte nu are o astfel de îndrumare, pentru că nu trebuie să ne închipuim că de mâine procurorii vor descinde la toţi operatorii din sistemul energetic şi vor lua la mână facturile. Nici vorbă de aşa ceva!”, a declarat ministrul Justiției, Cătălin Predoiu.

Ministerul nu poate să oblige procurorii să facă descinderi

Totodată, ministrul a precizat că procurorii au carențe mari în ceea ce privește resursa umană și condițiile logistice, astfel încât cazurile trebuie prioritizate.

„De ce e nevoie de o astfel de îndrumare? Pentru că procurorii lucrează într-un sistem în care nu au tot ce le trebuie la dispoziţie, nu au resurse umane destule, sunt foarte multe locuri vacante în Ministerul Public, uneori condiţiile logistice nu sunt cele mai strălucite şi atunci e nevoie de o prioritizare a cauzelor pe care ei le instrumentează.

Şi atunci, ca ministru al Justiţiei, când observi că societatea acordă atenţie, suferă, există un fenomen care ar necesita o atenţie specială, poţi să transmiţi un mesaj în ceea ce priveşte această prioritizare.

Deci în niciun caz nu este vorba de o descindere pe sectorul energetic de tip hărţuială sau abuz şi aşa mai departe, ci doar că în planul de activităţi aceste tipuri de anchete să fie prioritizate, ăsta este mesajul”, a spus Cătălin Predoiu.

De asemenea, ministrul Justiției a afirmat că explozia facturilor la energie și gaze a fost motivul pentru care a transmis o solicitare către Procurorul General.

Cătălin Predoiu, a solicitat, joi, procurorului general, Gabriela Scutea, să investigheze „orice tip de activitate infracţională ce ar putea fi desfăşurată în contextul crizei energiei şi a fenomenului asociat de majorare a facturilor la energie”, după ce consumatorii s-au plâns că facturile primite nu au avut aplicate plafonarea sau compensarea prețurilor.