În curând, ar putea fi schimbate condițiile de trai din penitenciarele din România

Ea a precizat, totodată, că va merge să susţină inițiative Ministerului Justiției în Parlamentul României, amintind că luni, 19 iunie 2023, „este un moment important în Senatul României” căci atunci „va avea loc votul pe un jalon asumat în PNRR – Codul Penal, Codul de Procedură Penală.”

„Ştiţi că au făcut observaţii cei de la Curtea Constituţională, au fost integrate, se află la vot final în Senatul României şi am garanţia că şi în Cameră vor trece cele două iniţiative foarte importante în această sesiune parlamentară. În afară de resursa umană, să ştiţi că e la fel de importantă şi resursa materială.

Mă voi strădui să ies din minister cât de mult se poate pentru a vedea la faţa locului cum funcţionează instanţele, care sunt condiţiile care trebuie îmbunătăţite cu siguranţă, ce se întâmplă în penitenciarele din România pentru că, din păcate, niciun stat nu va extrăda cetăţenii români care sunt condamnaţi în România dacă nu vom reuşi să îmbunătăţim condiţiile din penitenciare.

Ştiţi foarte bine deciziile CEDO. Ca atare, voi încerca să ies din minister şi să văd la faţa locului toate aceste lucruri. E nevoie de investiţii, e nevoie de recrutare de resursă umană cât se poate de profesionistă şi va fi nevoie de foarte mult dialog cu asociaţiile profesionale, cu cei din sistem. Mă bazez aici pe suportul permanent pe care domnul vicepremier ni-l va acorda şi pe suportul colegilor din Parlament, cu care sper că voi avea în continuare o colaborare”, a explicat ea în cadrul unor declaraţii de presă susţinute împreună cu fostul ministru al Justiției, Cătălin Predoiu.

Care este cel mai important proiect al Alinei Gorghiu din timpul mandatului ei de ministru al Justiției?

Întrebată de jurnaliștii prezenți care este cel mai important proiect pe care şi-l asumă ca ministru al Justiţiei, Alina Gorghiu a răspuns: „Miza pe care o am este ca, la finalul mandatului, această instituţie numită Justiţia din România să nu mai fie privită ca una distantă, ca una rece, ca una greu accesibilă, ci ca o instituţie care vine în întâmpinarea cetăţeanului atunci când are nevoie de ea.”

„Fiecare discuţie o vom face pe rând. Astăzi este primul dialog pe care îl am făcut cu domnul vicepremier şi cu resursa din Ministerul Justiţiei şi vă asigur că voi face informări de fiecare dată când veţi avea nevoie sau va fi necesar pe toate capitolele şi ştiu că sunt foarte, foarte multe lucruri sensibile.

Am pornit de la premisa că nu vin la un minister uşor, nu am lucruri uşor de rezolvat, dar am speranţa că le putem discuta pe toate şi cu foarte mult dialog, şi cu voinţă şi cu sprijin din partea Guvernului şi din Parlament, vom reuşi să rezolvăm şi să trecem peste aceste momente”, a adăugat ea.

De ce Cătălin Predoiu nu și-a prelungit mandatul de ministru al Justiției?

Întrebat, la rândul său, de ce nu și-a dorit şi al patrulea mandat de ministru al Justiției pentru a-şi continua proiectele, Cătălin Predoiu a răspuns:

„Îi urez bun venit doamnei ministru, îi urez mult succes şi să o asigur în faţa publicului de tot sprijinul meu pe toată durata mandatului. Mă bucură faptul că pot preda mandatul de ministru al Justiţiei unui membru al Partidului Naţional Liberal cu foarte mare experienţă parlamentară.

Am spus înainte de punerea în mişcare a procedurii de rotaţie a premierilor la guvernare faptul că atât Partidul Naţional Liberal, cât şi Partidul Social Democrat şi, dacă îmi permiteţi, UDMR au suficienţi experţi, specialişti în drept, în practică parlamentară care pot prelua cu succes mandatul de ministru al Justiţiei. Doamna Gorghiu este unul dintre ei.”