Stelian Ion, ministrul Justiției, a transmis, marți, că nu va schimba șefii de parchete odată cu preluarea funcției din Guvern, explicând că pledează pentru stabilitate.
Stelian Ion, ministrul Justiţiei, spune că pledează pentru stabilitate şi dorește păstrarea şefilor de parchete.
Anunțul lui Stelian Ion
„Tocmai asta am criticat şi pe vremea domnului Tudorel Toader, faptul că vine un nou ministru nu înseamnă că trebuie să schimbe toţi şefii de parchet. E o idee atât de păguboasă că odată cu plecarea ministrului trebuie să plece şi şefii de parchete, încât pledez pentru stabilitate, pentru păstrarea şefilor de parchete”, a declarat Stelian Ion la B1TV.
El a adăugat că trebuie făcută „o numire de mandat plină” la conducerea Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism.
„Acolo este o situaţie de interimat, interimatul în sine nu aduce prea multe lucruri bune, pentru că el creează acea senzaţie a unui provizorat, nu se ştie cum stau lucrurile. Trebuie făcută o numire de mandat plină acolo”, a afirmat Stelian Ion.
Pe 23 decembrie, după ce a primit aviz favorabil în comisiile de specialitate ale Parlamentului, Stelian Ion a fost întrebat de jurnalişti dacă intenţionează să-i schimbe din funcţie pe actualii procurori-şefi, inclusiv pe procurorul general.
„Va fi o prioritate numirea procurorului-şef DIICOT. După discuţia pe care o voi purta cu actualul procuror-şef interimar, vom stabili acest calendar, dar în orice caz nu putem lungi foarte mult această durată de interimat. Pe de altă parte, analiza respectivă, dacă avem sau nu în vedere revocarea, asta se va face foarte atent. Însă am spus deja în cadrul audierilor că nu voi abuza de funcţia de ministru pentru a interveni dur şi disproporţionat în activitatea procurorilor. (…) Nu am luat în calcul o revocare. Va fi făcută o analiză”, preciza el.
Controlul procurorilor, întărit
Stelian Ion a eliminat 2 articole din precedentul proiect de desființare a SIIJ propus de fostul ministru Cătălin Predoiu. În acest fel a fost întărit controlul procurorilor de caz la momentul urmăririi penale și trimiterii în judecată a magistraților.
Sursă foto: Inquam Photos / George Călin