Ministrul Justiţiei, Stelian Ion, a făcut o serie de declarații privind decizia CCR în legătură cu motivarea sentinţelor penale. El este de părere, că, înainte de a găsi soluţii de punere în practică, trebuie văzută motivarea deciziei.

”Am avut de-a lungul timpul multe surprize în sensul în care ne-am gândit că decizia CCR este într-un anumit fel şi văzând motivarea am văzut cu totul alte explicaţii”, a arătat ministrul, conform news.ro.

Stelian Ion a fost întrebat, joi, cum vede posibilă punerea în aplicare a deciziei CCR referitoare la motivarea sentinţelor penale, având în vedere lipsa de personal din instanţe. Răspunsul acestuia a venit prompt:

”Este greu de explicat acum înainte să vedem considerentele deciziei, dar este de anticipat că se va ajunge la o amânare a pronunţării astfel încât să fie posibilă şi redactarea hotărârii judecătoreşti. (…) Nu ştim dacă se referă la măsurile preventive, e speculaţie. Dacă nu avem motivarea şi nu ştim la ce se referă nu putem să facem aprecieri, haideţi să vedem ce s-a întâmplat”, a punctat el.

Stelian Ion: Am avut de-a lungul timpul multe surprize

Potrivit lui Stelian Ion deja se discută în gupul de lucru pe această temă.

”Deja discutăm în grupul de lucru, ne uităm la fiecare rând din acest comunicat, în momentul în care ai astfel de soluţii comunicate fără să ai motivarea este greu de anticipat. Am avut de-a lungul timpul multe surprize în sensul în care ne-am gândit că decizia CCR este într-un anumit fel şi văzând motivarea am văzut cu totul alte explicaţii”, a arătat ministrul.

Curtea Constituţională a admis, miercuri, cu majoritate de voturi o excepţie de neconstituţionalitate şi a decis că anumite prevederi din Codul de procedură penală sunt neconstituţionale. Astfel, hotărârea judecătorească trebuie să fie motivată în fapt şi în drept la data pronunţării. Dacă aceasta este redactată ulterior soluţiei pronunţate acest lucru lipseşte persoana condamnată de garanţiile înfăptuirii actului de justiţie şi aduce atingere dreptului de acces la instanţă şi dreptului la un proces echitabil, argumentează judecătorii CCR.

Sursă foto: INQUAM Photos, George Călin