Ministrul Justiției i-a cerut în acest context procurorului general să ia măsuri pentru a preveni și combate orice „tip de activitate infracțională”, după ce consumatorii s-au plâns că facturile primite nu au avut aplicate plafonarea sau compensarea prețurilor. De asemenea, Guvernul urmează să dea OUG privind măsurile luate privind prețurile la energie electrică și la gazele naturale.
Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a solicitat joi procurorului general Gabriela Scutea luarea măsurilor necesare de prevenire şi combatere a oricărui ‘tip de activitate infracţională’, cum ar fi înşelăciunea, abuzul în serviciu, concurenţa neloială, ce ar putea să se săvârşească în contextul crizei energiei şi a fenomenului asociat de majorare a facturilor.
„Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a transmis procurorului general Gabriela Scutea, astăzi, 13 ianuarie 2022, o adresă prin care, în temeiul art.132 alin.(1) din Constituţie şi art. 69 alin. (3) teza II din Legea nr. 304/2004, a îndrumat Ministerul Public să ia măsurile necesare potrivit competenţei legale pentru a descoperi, preveni şi combate eficient orice tip de activitate infracţională ce ar putea fi desfăşurată în contextul crizei energiei şi a fenomenului asociat de majorare a facturilor la energie, cum ar fi înşelăciunea, abuzul în serviciu, concurenţa neloială, grup infracţional organizat, care pot afecta drepturile cetăţenilor a căror apărare reprezintă o datorie constituţională a Ministerului Public”, se arată într-un comunicat de presă transmis joi de Ministerul Justiţiei.
Probleme la facturile emise
Potrivit comunicatului, acest demers se adaugă îndrumărilor nr. 99940/28.11.2019 şi nr. 45318/10.06.2020 către Ministerul Public, prin care ministrul Justiţiei a cerut combaterea eficientă a fenomenelor de crimă organizată, trafic de persoane, de droguri, infracţiuni cu violenţă, infracţiuni la regimul silvic.
Decizia vine după ce tot mai multe persoane s-au plâns că au primit facturi la energie foarte mari.
Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Mihai Culeafă, a anunţat miercuri că, în ultima săptămână, au fost controlaţi 37 de furnizori de energie electrică şi gaze, constatându-se faptul că doi au emis facturi pe luna noiembrie fără a aplica plafonarea sau compensarea preţurilor, conform prevederilor legale.
Guvernul va da OUG
De asemenea, ministrul Energiei, Virgil Popescu, a anunţat că Guvernul intenţionează să dea, săptămâna viitoare, o ordonanţă de urgenţă cu măsurile ce vor fi luate în contextul preţurilor ridicate la energie.
„Am avut la începutul şedinţei de Guvern o discuţie la solicitarea prim-ministrului cu privire la preţurile la energie electrică şi la gazele naturale, la măsurile pe care le vom lua. Am discutat cu toţi miniştrii de linie, cu ministrul IMM-urilor, ministrul Economiei, ministrul Agriculturii, ministrul Finanţelor, ministrul Transporturilor, măsurile pe care le vom lua. Săptămâna viitoare dorim să ieşim cu ordonanţa de urgenţă care să aprobe aceste măsuri. Se referă la ce vom face după data de 1 aprilie, de prelungire a schemei de ajutor pentru consumatorii casnici, pentru IMM-uri, ce vom face de la 1 februarie. Cum am zis, vom acţiona pentru zona de industrie alimentară şi agricultură, siguranţa alimentară fiind foarte importantă. De asemenea, ministerele de linie gândesc scheme de ajutor şi pentru alte industrii”, a explicat Virgil Popescu, la finalul şedinţei de Guvern de miercuri.
El a reiterat faptul că trebuie să existe măsuri ferme vizavi de furnizorii care nu au întocmit facturile corespunzător şi că există deja pe circuitul de avizare, spre la final, modificarea Legii 259, iniţiată prin ordonanţă de Ministerul Muncii.