Ministrul Liviu Pop: Este necesară o modificare a Legii dialogului social

Ministrul delegat pentru Dialog Social, Liviu Pop, a declarat joi, la Deva, că actualele prevederi ale Legii dialogului social au nevoie de anumite modificări prin care să se identifice clar care este instituţia ce verifică legalitatea articolelor din contractele colective de muncă, în situaţia în care acestea sunt extinse de la nivel de întreprindere la nivel de sectoare de activitate.

El a explicat că în situaţia în care anumite articole din contractele colective de muncă nu ar respecta prevederile legale, atunci atât angajatul, cât şi angajatorul, ar putea avea de suferit.

'Sunt mai multe elemente care nu funcţionează. Unul dintre ele este clar pe zona extinderii contractelor colective de muncă la nivel de sectoare de activitate. Dacă aceste extinderi se produc, în România, prin actualul act normativ, nu răspunde nimeni de legalitatea acestor articole. Fapt pentru care e nevoie de o modificare a Legii dialogului social în aşa fel încât să avem o instituţie care să răspundă de legalitatea articolelor din contractele colective de muncă, încheiate între angajat şi angajator, pentru că dacă asistăm la un articol ilegal riscăm ca atât angajatorul, cât şi angajatul să aibă de suferit în urma aplicării contractului colectiv de muncă', a spus Liviu Pop.

Potrivit acestuia, amendarea Legii dialogului social trebuie făcută de Camera Deputaţilor, care este for decizional în această situaţie.

Ministrul pentru Dialog Social, Liviu Pop, a participat, joi, la şedinţa Comisiei de Dialog Social de la Prefectura Hunedoara, prilej cu care au fost abordate mai multe aspecte legate de legea salarizării unice. La discuţii au luat parte reprezentanţi ai sindicatelor din mai multe domenii de activitate, printre care cele din învăţământ şi sănătate.

SURSA: Agerpres