Ministrul maghiar de Externe spune că sancțiunile împotriva Rusiei dăunează Europei

Sursă: Dreamstime

Ministrul maghiar al Afacerilor Externe, Péter Szijjártó, a declarat recent că Ungaria nu este de acord cu unele dintre principalele prevederi ale celui de-al unsprezecelea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, elaborat de Comisia Europeană. În opinia autorităților maghiare, acestea vor cauza prejudicii grave economiei europene.

Ministrul maghiar al Afacerilor Externe, Péter Szijjártó, a participat luni, 22 mai, la o întâlnire cu omologii săi din țările UE la Bruxelles. În cadrul întrevederii, acest a susținut că sancțiunile împotriva Rusiei vor cauza prejudicii grave economiei europene.

Ungaria nu este de acord cu unele dintre sancțiuni

„Bruxellesul ar fi trebuit să învețe deja din consecințele sancțiunilor. Sancțiunile dăunează Europei mult mai mult decât Rusiei și cred că cel de-al zecelea pachet de sancțiuni nu ar trebui completat cu cel de-al unsprezecelea pachet, care va fi un adevărat test pentru Europa însăși și pentru economiile țărilor europene”, a declarat Péter Szijjártó.

Conferința de presă a şefului diplomaţiei ungare a fost difuzată pe pagina sa de Facebook. Péter Szijjártó a precizat că Ungaria se opune restricțiilor suplimentare asupra companiilor europene în domeniul comerțului cu mărfuri rusești, precum și sancțiunilor împotriva companiilor chineze suspectate de colaborare cu Federația Rusă.

Ungaria se pronunţă în continuare împotriva tentativelor de a interzice cooperarea cu Rusia în domeniul energiei nucleare

Referindu-se la sancțiuni, Szijjártó a mai confirmat că Ungaria se pronunţă în continuare împotriva tentativelor de a interzice cooperarea cu Rusia în domeniul energiei nucleare.

„În ciuda presiunii exercitate asupra noastră, ne vom opune cu fermitate oricărui fel de sancțiuni care afectează industria nucleară, deoarece aceasta privește securitatea energetică a Ungariei. Nu vom risca în niciun fel securitatea aprovizionării cu energie a Ungariei”, a mai spus Szijjártó.

Autoritățile din Ungaria nu vor sprijini aspirațiile Kievului de a se integra în UE

Amintim că declarația a venit în contextul în care Ungaria folosește combustibil nuclear rusesc la centrala sa nucleară din Paks și intenționează să construiască acolo două noi unități de energie în cadrul proiectului Rosatom.

De asemenea, ministrul maghiar a mai spus că Ungaria va căuta cu fermitate să obţină de la autoritățile ucrainene restabilirea drepturilor minorității maghiare din Transcarpatia, inclusiv posibilitatea de a folosi limba maternă și de a o preda copiilor în școlile naționale.

Până când această problemă nu va fi rezolvată, autoritățile din Ungaria nu vor sprijini aspirațiile Kievului de a se integra în UE.