Președintele Klaus Iohannis a prelungit astăzi starea de urgență cu încă 30 de zile. Numai că se pare că de această măsură nu a aflat și ministrul Mediului, Costel Alexe. Acesta cere populației să monitorizeze camioanele cu lemne, să introducă numărul de înmatriculare pe un site și apoi să sune la poliție. Chiar dacă ne-am dori să intrăm în acest scenariu de-a hoții și vardiștii, ne este puțin complicat: suntem izolați în case.
Mai stăm în stare de urgență până cel puțin pe 14 mai, dar veștile ajung mai greu în Guvern. Cel puțin așa se întâmplă la ministerul Mediului, condus de Costel Alexe. După o campanie furinbundă din ultimele zile privitoare la un potențial jaf al pădurilor, Alexe a găsit soluția salvatoarea: ne transformă în milițieni.
Alexe spune, într-o postare pe pagina sa de socializare, că oamenii trebuie să intre pe site-ul inspectorulpădurii.ro și să verifice numărul de înmatriculare al camionului. ”Atenție! Trebuie să verifici numărul din spate, de pe remorcă”, explică ministrul în postarea lui.
Drăguță idee, dar pare o încercare neinspirată de a ieșit de sub presiunea publică. În primul rând că în acest moment în țară sunt pe străzi polițiști, poliție locală, armată, jandarmi, servicii secrete, toți preocupați ca populația să respecte regulile stării de urgență. Păi în aceste condiții ar trebui ca statul să știe tot ce mișcă, să nu scape un camion. Bine, asta dacă polițiștii nu ar fi preocupați doar să își facă norma la amenzi, într-o adevărată întrecere stahanovistă în secții.
Supermanii din capul ministrului Mediului
Să zicem că ochilor vigilenți ai statului le scapă aceste camioane și am vrea să ne înhămăm la efortul milițienesc al statului, să îi raportăm pe cei care fură din păduri. Cum putem face asta tehnic? Ca să luăm numărul de înmatriculare, trebuie să ieșim din case, iar pentru asta ne trebuie declarație pe propria răspundere. Asta înseamnă timp. Fără ea ne iau milițienii oficiali la ochi, cei care au și amenzi la ei.
Dar să zicem că bătrânii din mediul rural, că pe acolo trec camioanele cu lemne, ele fiind observate mai rar pe Calea Victoriei, ar fi un soi de Supermani: observat camion, completat declarație, ieșit la poartă, notat număr de înmatriculare, sunat un nepot care are laptop (că nu cred că rup țăranii cu surfingul pe net), verificat număr de înmatriculare, sunat la Poliție. Dar ce bifăm în declarație? Care e opțiunea din declarație pentru a putea urma îndemnul lui Alexe?
Pe contul ministrului Mediului oamenii au reacționat la postare, destul de nervos. Iar unul dintre răspunsurile ministrului mediului este ca o cireașă de pe tort: ”Cand se va termina starea de urgenta si cu totii ne vom bucura de drumetii si plimbari in natura, astept sa imi comunicati daca s-a taiat mai mult, daca au disparut mii de hectare si daca Romania a fost macelarita cum nedrept incearca unii sa propage!”
Deci omul cere ca și după această situație, tot cetățenii să realizeze un raport. Măcar așa vom evolua de la milițieni la securiști. În concluzie, postarea ministrului Alexe este cel puțin de un umor involuntar catastrofal. Ca să nu zic că pare o miștocăreală de birt ieftin.
Iată și postarea ministrul Alexe:
”Dacă vezi un camion cu lemne pe drum te rugăm să:
- Intri pe www.inspectorulpadurii.ro sau în aplicația Inspectorul Pădurii și să verifici numărul mașinii – ⚠️ATENȚIE! trebuie să veifici numărul din spate, de pe remorcă
- Dacă nu există un aviz valabil, sună imediat la 112 și echipele noastre, împreună cu cele ale Poliției vor interveni rapid în teren pentru a verifica transportul.
Suntem permanent în teren și desfășurăm la nivelul fiecărui județ controale în fond forestier, la depozite, pe drumurile forestiere si publice pentru a ne asigura că legislația este respectată.
Informează-te din surse oficiale!
Le mulțumesc tuturor românilor de bună credință, adevărați avertizori publici, care în ultimele luni mi-au semnalat posibile abateri de la lege.”