Guvernul a alocat în ultimii doi ani 34 milioane de lei pentru finalizarea lucrărilor de construire a barajului Mihăileni

Mai precis, Tánczos Barna a explicat că în 2021 și 2022 au fost alocaţi banii necesari pentru finalizarea lucrărilor de construire a barajului Mihăileni, aflat pe râul Crişul Alb.

„Aici ani de zile au fost încercări de finalizare a acestei lucrări. Anul trecut şi anul acesta am alocat peste 34 milioane de lei pentru finalizarea barajului. Este o lucrare extrem de importantă pentru că protejează sute, mii de case şi protejează localităţile din aval de inundaţii.

Protejăm localități, protejăm bunuri, case care de fiecare dată când erau aceste inundaţii, viituri, erau în pericol. Anul trecut am avut o situaţie când parţial am putut să folosim această lucrare ca să protejăm casele din aval”, a explicat ministrul Mediului.

Lucrările de la barajul Mihăileni au durat 36 de ani

De asemenea, Barna a subliniat că lucrările de la barajul Mihăileni au durat 36 de ani.

„După 36 de ani de la pornire, putem să spunem că acest baraj se recepționează. După recepționare mai sunt lucrări procedurale de terminat. Avem de finalizat procesul de expropriere pentru a avea toată suprafața disponibilă pentru a inunda această vale parțial şi de a folosi la capacitate maximă barajul, 10 milioane mc. Avem de finalizat lucrări pe devierea drumului naţional, trebuie să deviem linia de electricitate de are tensiune. Putem să spunem că am terminat o lucrare începută în anii 80”, a completat Barna.

Amintim că barajul şi lacul de acumulare de la Mihăileni, aflat la aproximativ 15 kilometri de municipiul Brad, la limita judeţelor Hunedoara şi Alba, se află în construcţie din anul 1987. Mai mult, proiectul inițial arată că lucrările ar fi trebuit să fie finalizate în cinci ani.

Totuși, lucrările au stagnat în anii ’90, după ce a fost realizată circa 60 la sută din lucrare. Apoi, acumularea Mihăileni a rămas în conservare, înainte ca lucrările au fost reluate în 2021.