Ministrul Mediului susține că depozitarea corectă și reciclarea deșeurilor provenite din construcții este una dintre cele mai mari provocări pentru marile aglomerări din România.
Ministrul Mediului s-a întâlnit cu reprezentanții autorităților locale în vederea demarării proceselor
Tánczos Barna anunță că, pentru a sprijini autoritățile locale, a fost alocată o finanțare de 83,7 milioane de euro din PNRR pentru construcția de centre integrate de colectare separată prin aport voluntar destinate aglomerărilor urbane.
Ministrul spune că s-a întâlnit miercuri cu reprezentanții localităților în care vor fi construite aceste centre de colectare.
„Finanțăm construirea a 15 astfel de centre, două pentru București-Ilfov și celelalte pentru marile orașe din țară, și sistemul va fi completat de peste 500 de centre de colectare pentru localități mai mici”, a scris pe Facebook ministrul mediului.
Proiectul iși propune să creeze condiții mai bune pentru colectarea deșeurilor
Scopul acestui program este ca populația să aibă un loc unde poate preda în mod voluntar deșeurile care nu sunt colectate de operatori. În plus, platformele mari vor fi dotate cu echipamente pentru pregătirea revalorificării și reciclării deșeurilor voluminoase.
Tánczos Barna spune că în curând va fi finalizat ghidul de finanțare și va fi lansat apelul de proiecte.
Ministrul Mediului a anunțat la începutul verii consultări publice în ceea ce privește gestionarea banilor din PNRR
În opinia sa, chiar dacă managementul deşeurilor rezultate din gospodărie, deşeurilor menajere, este teoretic rezolvată, în continuare, gestionarea mobilierului stricat, a anvelopelor uzate, a electronicelor şi electrocasnicelor, DEE-urilor, gestionarea deşeurilor din construcţii, reprezintă o provocare uriaşă pentru toate unităţile administrativ-teritoriale.
„Este motivul pentru care, în PNRR, am propus o componentă de finanţare pentru rezolvarea acestei probleme. În acelaşi timp, autorităţile din zona urbană trebuie să facă pasul spre sisteme bine dezvoltate, sisteme inteligente, sisteme care să gestioneze informaţiile la nivel de gospodărie, la nivel de familie. Aceste sisteme inteligente sunt deja implementate în foarte multe state membre UE. Sunt şi câteva oraşe, municipii din România, unde sistemele inteligente de gestionare a deşeurilor menajere au fost implementate la nivel de proiecte pilot. Colectarea pe 4-5 fracţii pe această bază de sisteme inteligente este ţinta, targetul pe care vrem să îl realizăm prin PNRR”, a mai spus ministrul Mediului.
El a subliniat că, pentru a gestiona deşeurile voluminoase, în PNRR, propune înfiinţarea unor centre de colectare cu aport voluntar. Aceste centre, în conformitate cu planurile naţionale de gestionare a deşeurilor, sunt prevăzute a fi dezvoltare şi realizate de către autoritatea locală.