Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a declarat, marți seara, că încălzirea cu lemne este și va rămâne o resursă importantă, nu doar în România, ci și în alte state europene. Ministrul recomandă chiar montarea de centrale pe lemn.
Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a spus că încălzirea cu lemne este și va rămâne o resursă importantă, nu doar în România, ci și în alte state europene.
„Încălzirea cu lemne este ideală pentru gospodăriile de la țară, mai ales acolo unde nu există alternative, gaze sau energie electrică. Sunt multe localități care nu vor renunța la încălzirea cu lemne. Cantităţile de lemn ilegal se reduc semnificativ, a existat şi o tendinţă pe piaţa mondială de creştere a preţului, din păcate, şi lemnul de foc s-a scumpit.
Dar trebuie să existe la nivel naţional un program social pentru lemn, trebuie să existe acest sprijin din partea statului pentru lemnul de foc, trebuie să existe o reţea bine dezvoltată de valorificare a lemnului astfel încât să nu fie foarte mulţi intermediari şi trebuie să investim foarte mult în eficienţa centralelor termice pe lemn. Trebuie să venim cu un program naţional pe acest domeniu”, a declarat Tánczos Barna, marţi seară, la Digi 24.
Ministrul recomandă montarea de centrale pe lemn
Întrebat dacă recomandă populaţiei montarea de centrale pe lemn, ministrul a răspuns: „Fără doar şi poate”.
Tanczos Barna a declarat că este dificil de apreciat care este cantitatea de lemn bun pentru producție care este furată din pădurile României.
„Este cel mai greu de apreciat pentru că este foarte aproape de sursă. Un lucru este cert: pe piaţa lemnului, datorită SUMAL 2 s-a redus semnificativ marja de manevră a celor care făceau tăieri ilegale. Fără doar şi poate este un pariu câştigat”, a spus ministrul Mediului.
După data de 1 aprilie vom asista la o scădere a preţului la gaze
Virgil Popescu, ministrul Energiei, spunea la jumătatea lunii ianuarie că după data de 1 aprilie vom asista la o scădere a preţului la gaze naturale susţinută în mod natural de scăderea consumului şi de încălzirea vremii, în timp ce „jocurile geopolitice pe piaţa gazului nu vor mai fi aşa evidente”.
„După 1 aprilie, practic vremea începe să se încălzească, probabil şi jocurile geopolitice pe piaţa gazului nu vor mai fi aşa evidente. Cred că vom asista la o scădere a preţului la gaze naturale, natural până la urmă: scăderea consumului, încălzirea vremii, ceea ce va aduce o corecţie a preţului şi la energia electrică, dar nu la nivelul anului trecut sau a celui de acum doi ani. Urmărim foarte atent piaţa ca să ştim ce vom face şi după 1 aprilie”, spunea în 18 ianuarie ministrul Energiei.