Ministerul Mediului este pe primul loc la contractare de fonduri europene în Europa și România, însă este codaș la implementare.
Acestea au fost concluziile trase de ministrul mediului, Laszlo Borbely, la o reuniune pe tema implementării programului operațional sectorial de mediu.
"Anul acesta, ministerul a realizat deja cota de contractare, dar stăm mai prost cu implementarea. Ar trebui să atragem fonduri europene de 40 – 50 de milioane de euro pe lună, raportat la numărul și valoarea contractelor pe care le avem semnate, dar nu se întâmplă așa. Vom trece la retragerea prefinanțării dacă beneficiarii primesc banii și nu îi utilizează”, a spus ministrul mediului, Laszlo Borbely. Acesta a mai adăugat că responsabilitatea pentru proasta implementare este a beneficiarilor de proiecte, care sunt autoritățile judetene și locale.
"Din 5,6 miliarde de euro prin proiecte, s-au făcut plăți efective de 186 milioane de euro. E foarte puțin și nu mai e timp de vorbe. Trebuie să cheltuim acești bani până în 2015 și de aceea vă rog să apelați la specialiștii AM POS Mediu și ai ministerului, ori de câte ori simțiți că întâmpinați obstacole în bunul mers al derulării proiectelor”, le-a spus ministrul beneficiarilor.
România dispune, prin POS Mediu, de circa două miliarde de euro din totalul de 5,6 miliarde euro, pentru a implementa, până în 2015, în toate judeţele ţării, un sistem integrat pentru gestionarea deşeurilor şi atingerea obiectivului european de reciclare a 50% din deşeurile generate, în condiţiile în care, la ora actuală, sunt valorificate doar 1%.
Consiliul Fiscal menţiona, în cel mai recent raport, că România avea, la finele anului 2010, o rată de absorbţie a fondurilor europene de 8,6% din bugetul total alocat, mult sub media de 17% a ţărilor din regiune. Fondurile Uniunii Europene absorbite de România și raportate la numărul de locuitori sunt cele mai mici din UE: 79 euro/cap locuitor faţă de 700 euro în Estonia sau 93 euro în Bulgaria.