Ministrul Mediului a anunțat că joi, 30 noiembrie, se va da startul oficial procesului de implementare a Sistemului Garanţie-Returnare (SGR). Potrivit lui, acesta are potențialul de a transforma România în „țara reciclării”.
Ministrul Mediului susține că SGR va schimba statutul României de „țară a depozitării”
Mircea Fechet, ministrul Mediului, a declarat că implementarea Sistemului de Garanție-Returnare (SGR) va începe joi. Oficialul se așteaptă ca acest program să transforme România din „țara depozitării” deșeurilor, în „țara reciclării” acestora.
Fechet a făcut aceste declarații, miercuri, în cadrul unei conferințe de presă realizate la Palatul Victoria. El a remarcat cu această ocazie și intensa popularitate a programului. Potrivit lui, nouă din zece români dețin deja informații despre el.
„Începând de mâine, ambalajele cu logo aferent Sistemului Garanţie-Returnare vor fi purtătoare de garanţie.
Cu alte cuvinte, ori de câte ori vom cumpăra o apă minerală sau plată, o băutură răcoritoare, o bere sau o sticlă cu vin – şi vom avea 7 miliarde de astfel de recipiente puse pe piaţă în fiecare an sau mai multe – cetăţenii vor plăti o garanţie de 50 de bani, pe care o vor recupera de îndată ce vor înapoia ambalajul gol, evident, fie la acelaşi magazin, fie la orice alt magazin din România, pentru că toate magazinele care pun pe piaţă astfel de băuturi vor fi totodată şi puncte de colectare”, a declarat ministrul.
România va deține cel mai modern SGR din Europa
Ministrul susține că sistemul din România va fi al doilea ca mărime în Europa, imediat după cel din Germania. De asemenea, el se va bucura și de statutul de „cel mai modern”.
Acest lucru este posibil deoarece autoritățile române au integrat „toate exemplele de bună practică” din legislațiile celor 13 state membre care au deja implementat programe similare, învățând, astfel, din greșelile lor.
Totodată, ministrul a vorbit și despre discuțiile purtate cu reprezentanții comercianților și cu cei ai marilor lanțuri de retail.
„Am învăţat din toate greşelile, din toate lucrurile care au funcţionat mai puţin, ţinând cont, totodată, de particularităţile statului român, de faptul că în România încă există un volum mare de băuturi care se comercializează în mediul rural, de faptul că din punct de vedere geografic, România prezintă anumite particularităţi.
Însă din discuţiile pe care le-am avut cu producătorii, din discuţiile pe care le-am avut cu comercianţii, cu marile lanţuri de magazine şi cu mici comercianţi pe care i-am vizitat personal, m-am asigurat că lucrurile funcţionează, m-am asigurat că toată lumea ştie ce are de făcut, la fel cum sunt convins că românii aşteaptă cu nerăbdare acest program, pentru că el va transforma România din ţara depozitării în ţara reciclării”, a precizat Mircea Fechet.