„În legătură cu depozitele ilegale de deşeuri, am declarat război arderilor, fie că vorbim de Sinteşti, fie că vorbim de Conţeşti şi mai sunt astfel de focare în vecinătatea imediată a Bucureştiului.
Din nefericire, ne aflăm în situaţia în care anumiţi cetăţeni, sub ochii autorităţilor, sub ochii primarilor aruncă pur şi simplu pe domeniul public sau în curţile proprii astfel de deşeuri pe care ulterior le incendiază.
Iar atunci când vorbim despre deşeuri periculoase care sunt incendiate, deja există riscul unor evenimente de poluare care să pună în pericol sănătatea populaţiei. Este un fenomen cu care ne confruntăm zilnic”, a declarat Mircea Fechet la Realitatea Plus.
Sunt mari probleme cu incinerarea ilegală a deşeurilor
De asemenea, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor a spus și că astfel de probleme sunt şi la Călăraşi, şi la Giurgiu, şi la Dâmboviţa şi la Dolj, unde sunt mari probleme cu incinerarea ilegală a deşeurilor.
„Dincolo de numere de telefon la care să sesizeze cetăţenii, primim sute de fotografii, sute de filme, cetăţenii folosesc paginile de Facebook ale comisariatelor Gărzii de Mediu, pagina ministerului. (…) Vreau să spun că nu numai în Bucureşti avem această problemă. Astfel de probleme avem şi la Călăraşi, şi la Giurgiu, şi la Dâmboviţa, avem la Dolj mari probleme cu incinerarea ilegală a deşeurilor”, a adăugat acesta.
Ministrul Mediului trage semnalul de alarmă
Mircea Fechet, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor susține că regiunea Mării Negre este afectată în special de poluarea cauzată de plastic şi microplastic.
„Abordarea provocărilor emergente de mediu, una dintre priorităţile Preşedinţiei OCEMN din România, este cooperarea durabilă şi orientată spre rezultate în domeniul protecţiei mediului. Regiunea Mării Negre este afectată în special de poluarea cauzată de plastic şi microplastic. În acest context, măsurile de protecţie a mediului trebuie să aibă în vedere atenuarea ameninţărilor pe care le prezintă deşeurile marine din plastic pentru mediul şi viaţa umană din această regiune”, a spus Mircea Fechet.
Totodată, el a mai precizat că în acest context că instituţia pe care o conduce şi Comisia Europeană vor organiza pe 17 noiembrie workshop-ul regional al părţilor interesate pe tema
„Oportunităţi economice ale unei economii circulare: combaterea poluării cu plastic şi micro-plastic în regiunea Mării Negre”.
În ceea e privește obiectivele atelierului, acestea sunt de a împărtăşi bunele practici de combatere a poluării cu materiale plastice şi micro-materiale plastice, precum şi de a discuta rolul politicilor integrate şi al cooperării internaţionale în contextul economiei circulare şi al gestionării materialelor plastice.
„Multiplele crize şi provocări cu care ne confruntăm astăzi creează un nou sentiment de urgenţă şi ne solicită o cooperare suplimentară, acţiuni coordonate şi coerente şi punerea în aplicare decisivă a angajamentelor. În ceea ce priveşte abordarea impacturilor devastatoare ale COVID-19, ar trebui să fim angajaţi ulterior pentru o redresare ecologică şi echitabilă prin integrarea preocupărilor de mediu în politicile de revenire economică, pentru a asigura o redresare durabilă şi societăţi rezistente. Opţiunile politice şi măsurile practice pentru a avansa punerea în aplicare – a Agendei 2030 şi a celor 17 obiective de dezvoltare durabilă (ODD) – trebuie să fie susţinute în mod corespunzător prin mijloace adecvate, în special resurse financiare suficiente, transfer de tehnologie şi consolidarea capacităţilor”, a spus Fechet.
Sursă foto: INQUAM Photos, Octav Ganea