Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a declarat luni că nu are nicio ezitare în a consuma pepeni din piață. Acesta a afirmat că atât el, cât și familia sa, cumpără exclusiv din această sursă.
În legătură cu posibilele substanțe chimice în pepeni, Fechet a subliniat că are o mare încredere în instituțiile statului român. El a menționat că, până în prezent, ANSVSA nu a raportat nicio problemă legată de acest aspect.
Mircea Fechet spune că are încrede în instituţiile statului român
Mircea Fechet a explicat că la Bacău, de unde provin, pepenii de la Matca și Tecuci ajung mai ușor. Cu toate acestea, el spune că sunt prezenți și cei de la Dăbuleni.
„Eu am foarte mare încredere în instituţiile statului român şi până astăzi, ANSVSA nu a comunicat în niciun fel o astfel de problemă. La mine la Bacău, de unde sunt eu, ajung mai uşor pepenii de la Matca şi de la Tecuci, dar cred că vin şi de la Dăbuleni”, a declarat ministrul Mediului, aflat la Craiova.
Ministrul nu are nicio emoţie să mănânce pepeni din piaţă
Ministrul mediului a fost întrebat despre prezenţa erbicidelor din pepeni.
În legătură cu posibilele probleme legate de pepenii din piețe, ministrul a asigurat că consumă doar pepeni românești. El a spus că nu are nicio ezitare să mănânce pepeni din piață.
„Nu am nicio emoţie să mănânc pepeni din piaţă. E singurul loc de unde şi eu şi familia mea cumpărăm”, a precizat Fechet.
Autoritatea Națională Fitosanitară a anunțat că va începe o serie de controale pentru a verifica prezența reziduurilor de pesticide în pepenii românești. Aceste acțiuni fac parte dintr-un program mai amplu destinat verificării legumelor și fructelor proaspete de sezon. Inspectorii vor să asigure conformitatea cu reglementările legale în domeniu.
Control la pepeni
Până la 31 august, numărul probelor de pepeni care vor fi analizate va fi majorat cu 102. Se ajunge astfel la un total de 186 de probe. Această nouă operațiune de control, denumită „Pepenele românesc,” urmează campaniei anterioare „Cireașa și Căpșuna,”. Ea a fost desfășurată între 30 mai și 5 iulie. Probele vor fi prelevate din piețele din București și din fiecare reședință de județ pentru a fi supuse analizei.
În cadrul Programului Național de Monitorizare a reziduurilor de pesticide din fructe și legume pentru anul 2024, ANF a crescut cu 42% numărul probelor de legume și fructe din producția autohtonă care vor fi verificate în perioada 20 mai – 31 august, comparativ cu perioada similară din 2023.