În acest context, ministrul Mediului susține că problemele se vor repeta şi se vor înmulţi situaţiile în care urşii apar în zone populate, punând în pericol oamenii.
Totodată, el a mai adăugat că pericolul este unul real, atât în cazul persoanelor care se plimbă, cât și în cazul celor care se află pe pârtie. O soluție optimă este și monitorizarea turismului cu ajutorul ATV-urilor, dar și a mașinilor de teren în mai multe zone, a mai adăugat ministrul.
„Pericolul este unul real, iminent, pentru toţi cei care sunt pe pârtie şi toţi cei care se plimbă prin pădure. Este o situaţie extrem de periculoasă, pentru că la prima vedere este frumos, este haios, dar (..) se poate întâmpla o catastrofă. Din păcate, mai ales în zona de munte unde populaţia de urşi este mare, an de an ajung oameni în spital, în situaţii critice, din păcate se întâmplă şi tragedii, pierderi de vieţi omeneşti. Pericolul este din ce în ce mai mare. Ministerul Mediului, din păcate, în ultimii 6 ani nu a făcut nimic.
Nu a făcut nici măcar evaluarea cantitativă a populaţiei de urs, nu există în ultimii 5 ani nicio măsură implemetată de protejare a habitatelor şi asigurarea zonelor de linişte (…) nu au reuşit să scoată turismul motorizat din pădure – ATV-uri, maşini de teren, plimbări cu zeci de ATV-uri şi cu maşini de teren în zone de protecţie – deci nu s-a întâmplat practic nimic în ultimii 5 sau 6 ani şi o specie aflată la vârful lanţului trofic, fără niciun duşman, pentru că singurul duşman este omul, omul s-a retras din evaluarea şi din managementul speciei, nu există nicio specie care să pună în pericol populaţia de urs, populaţia creşte inevitabil. Şi situaţiile de genul acesta se vor repeta, se vor înmulţi. A nu face nimic nu este o soluţie”, a declarat Tanczos Barna, marţi seară, la Digi 24.
Ministrul Mediului, despre siguranța pe pârtii
În ceea ce privește siguranța pârtiilor, în acest caz, ministrul susţine că o „soluţie locală” poate fi îngrădirea pârtiilor. Totodată, el a precizat că o soluţie temporară poate fi relocarea urşilor, arătând însă că pericolul este, practic, mutat.
Tanczos Barna a mai anunțat că Direcţia de habitate naturale şi cea de Vânătoare, care făceau parte din ministere diferite, au fost duse la Ministerul Mediului pentru a-şi putea coordona activităţile.
„Trebuie să prezentăm situaţia reală, să avem curajul să vorbim despre problemă şi asta facem, trebuie să găsim soluţii pentru a păstra habitatul natural al animalelor sălbatice cât mai intact (…) Cred că echilibrul trebuie creat. Nu putem să face excursii cu 20 de ATV-uri exact unde sunt zonele de linişte pentru animalele sălbatice şi mâine ne trezim că animalele au venit la zona de linişte a noastră”, a adăugat ministrul.