Compania Chevron nu a transmis, până în prezent, alte solicitări cu privire la etape de prospecţiuni sau explorare a gazelor de şist, în afara celor deja cunoscute, din Dobrogea şi Vaslui, a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, Rovana Plumb, ministrul Mediului şi Schimbărilor Climatice.
‘Din punct de vedere al Ministerului Mediului, al respectării celor mai înalte standarde de mediu, am cerut pentru explorarea de la Vaslui un studiu de evaluare de impact de mediu, lucru care s-a desfăşurat conform reglementărilor legale în vigoare. Nu mai există alte solicitări, ci doar decizia de încadrare pentru prospecţiuni, cea din Dobrogea. Alte solicitări din partea Chevron nu avem în momentul de faţă. Explorarea este a doua fază pentru identificarea acestei resurse naturale, iar pentru explorare s-a cerut evaluare de impact de mediu conform Directivei europene. Avizul de explorare pentru Dobrogea poate fi luat în discuţie după ce se termină partea de prospecţiuni, care poate dura un an sau doi ani şi numai după evaluare impact de mediu’, a explicat ministrul Mediului.
Oficialul a precizat, totodată, la finalul unei întrevederi avută cu secretarul de stat pentru Energie şi Schimbări Climatice din Marea Britanie, Edward Davey, că România va avea o colaborare strânsă pe domeniul gazelor de şist cu Marea Britanie.
‘(…) În ceea ce priveşte gazul de şist, vom avea o colaborare strânsă cu Marea Britanie pentru a împărtăşi experienţa pe care aceasta o are în domeniu, în cel al explorării gazului de şist, în aşa fel încât să se respecte cele mai înalte standarde de mediu în această activitate’, a explicat ministrul român al Mediului.
România deţine, în prezent, rezerve de 1.444 miliarde metri cubi de gaze de şist, ceea ce ne clasează pe locul al treilea în clasamentul ţărilor europene, după Polonia (cu 4.190 miliarde mc) şi Franţa (3.879 miliarde mc), se arată pe site-ul infogazedesist.eu. Clasamentul este completat de: Danemarca (906 miliarde mc), Olanda şi Marea Britanie (cu câte 736 miliarde mc), Bulgaria şi Germania (cu câte 481 miliarde mc), Suedia (283 miliarde mc) şi Spania (226 miliarde mc).
În ceea ce priveşte rezervele recuperabile de petrol de şist, topul este condus de Franţa (cu 4.700 milioane barili), urmată de Polonia (3.300 milioane barili) şi Olanda (2.900 milioane barili). România ocupă locul şase, cu 300 milioane de barili.
Agenţia pentru Protecţia Mediului Constanţa a emis, în luna mai, deciziile etapei de încadrare pentru Chevron România Exploration and Production SRL în cazul perimetrelor Costineşti şi Vama Veche, care cuprinde lucrări de prospecţiuni seismice în vederea identificării resurselor.
De asemenea, Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM) Vaslui a informat printr-un comunicat de presă remis, în data de 19 iulie, că a eliberat acordurile de mediu pentru trei proiecte ale cărui titular este Chevron România Exploration and Production SRL, privind lucrările de amenajare şi foraj pentru sondele Popeni 1A, în comuna Găgeşti, Siliştea 1A, în comuna Pungeşti şi Păltiniş 1A, în comuna Băceşti.
Chevron deţine concesiuni pentru a efectua lucrări de prospecţiuni a gazelor de şist la trei blocuri din România cu o suprafaţă de 270.000 de hectare (Costineşti, Vama Veche şi Bârlad).
Sursa: Agerpres