Ministrul Mediului, Mircea Ferchet, a ținut, vineri, o şedinţă pe tema barajul Kahovka din Ucraina, care a fost distrus. Specialiştii au stabilit că nu există pericol pentru populaţia din România, pentru mediu sau pentru calitatea apei din Marea Neagră.

Nu există niciun pericol pentru România

Ministrul Mediului Mircea Fechet, a transmis că specialiştii au stabilit că, după ce au fost colectate toate datele, nu există niciun indiciu care să ridice semne de întrebare, toţi parametrii măsuraţi situându-se în limitele normale pentru această perioadă.

”Luând în considerare imaginile satelitate prezentate, distanţa între gura de vărsare a Niprului şi apele teritoriale româneşti, deplasarea maselor de aer şi a curenţilor marini, temperatura şi salinitatea apei, specialiştii preconizează că riscul ca sănătatea oamenilor, a mediului ecosistemelor din acvatic sau calitatea apei de îmbăiere să fie în pericol, este minim.

Cu toate acestea, vom continua să monitorizăm în ritm alert toţi parametrii şi suntem pregătiţi să intervenim la cel mai mic semn de pericol”, a declarat ministrul Mircea Fechet, la finalul întâlnirii.

Amintim că barajul Nova Kahovka din Ucraina a fost distrus în primele ore ale zilei de 6 iunie 2023, provocând inundaţii extinse de-a lungul cursului inferior al fluviului Nipru în regiunea Herson.

Calitatea apei de pe litoralul românesc este excelentă

De asemenea, potrivit Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism din Romania (ANAT), calitatea apei pe litoralul românesc este excelentă.

Conform unui raport transmis vineri de ANAT, speculaţiile legate de o eventuală răspândire a unui presupus virus în apa mării s-au dovedit zvonuri alarmiste şi nefondate.

”Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism din România (ANAT) subliniază ferm că Litoralul românesc este una dintre destinaţiile de vacanţă apreciate de către români, oferind turiştilor o experienţă unică de relaxare şi distracţie.

Speculaţiile legate de o eventuală răspândire a unui presupus virus în apa mării s-au dovedit simple zvonuri alarmiste, nefondate, ştiri false. Aceasta în pofida realităţii, care indică faptul că în acest an, pentru litoralul românesc se constată o creştere considerabilă a rezervărilor. ANAT a verificat cu atenţie informaţiile oficiale din care rezultă că apa mării este bună pentru îmbăiere.

Dorim să aducem în atenţia publicului că aceste afirmaţii false despre prezenţa bacteriilor infecţioase şi epidemie în Constanţa, în urma războiului din Ucraina şi a barajului aruncat în aer, sunt complet nefondate şi crează deservicii enorme şi nejustificare litoralului românesc. Monitorizarea calităţii apei de îmbăiere în zonele costiere ale României se efectuează începând cu anul 2007, iar până în prezent nu au fost înregistrate rezultate neconforme”, a transmis ANAT.