Tanczos Barna oferă o soluție pentru dobândirea independenței energetice: Trebuie să repornim centralele pe bază de cărbune
Așadar, Barna a explicat faptul că „Europa se află și într-o criză energetică”, pe lângă „distrugerile provocate de război” iar repornirea centralelor pe bază de cărbune trebuie realizată „în regim de forță majoră și cu caracter temporar”.
„Dincolo de distrugerile provocate de război, Europa se află și într-o criză energetică. Toate statele europene caută soluții pentru reducerea dependenței la importurile de gaze și țiței din Rusia. În acest context România va trebui să facă pași concreți, raționali în direcția asigurării independenței energetice.
Identificăm soluții ca toate capacitățile de producție să fie finalizate în regim de urgență. Anul acesta trebuie puse în funcțiune toate instalațiile care sunt aproape de finalizare. Majoritatea acestora sunt soluții bazate pe surse de energie regenerabilă.
Totuși, în regim de forță majoră și cu caracter temporar, va trebui să repornim și centralele termice pe bază de cărbune. Această soluție țintește dobândirea independenței într-un termen cât mai scurt, doar până când se vor pune în funcțiune și își vor dovedi sustenabilitatea sistemele din surse regenerabile”, a scris Tanczos Barna pe Facebook.
UE a permis redeschiderea minelor de cărbune
Anterior, vicepreședintele Comisiei Europene, responsabil cu implementarea Pactului Ecologic European, Frans Timmermans, a anunțat că Uniunea Europeană permite redeschiderea minelor de cărbune pentru a scădea dependența de gazele rusești, scrie Politico Europe.
Potrivit sursei anterior citate, Frans Timmermans a mai spus că țările din blocul comunitar care doresc să ardă cărbune ca alternativă la gazul rusesc ar putea face acest lucru în conformitate cu obiectivele Uniunii Europene în ceea ce privește clima și decarbonizarea.
Amintim că Uniunea Europeană a declarat în nenumărate rânduri că gazul natural reprezintă o piatră de temelie în încercarea de decarbonizare a continentului. De asemenea, Uniunea Europeană a încercat reducerea utilizării cărbunelui, considerat cel mai poluant combustibil fosil.
„Lucrurile s-au schimbat. Nu există tabuuri în această situație. Istoria a luat o altă turnură săptămâna trecută și trebuie să ne adaptăm la această schimbare istorică”, a declarat acesta.
De asemenea, el a mai adăugat că „Polonia și alte câteva țări aveau planuri să renunțe la cărbunele, apoi să utilizeze temporar gaze naturale și ulterior să treacă la surse regenerabile. Dacă aceste țări exploatează mai mult timp cu cărbune, dar apoi se mută imediat la surse regenerabile, ar putea fi încă în parametrii pe care i-am stabilit pentru politica noastră climatică comunitară”.