Proiectul de ordonanţă referitor la taxarea diferenţiată pe tona de gunoi depozitată la groapa de gunoi va fi adoptat cel târziu săptămâna viitoare în şedinţa de Guvern, iar penalitatea ar trebui fie suportată de salubrişti, a declarat Daniel Constantin, ministrul Mediului şi vice-prim ministru, la conferinţa PRIA Environment.
„Am văzut zilele acestea cât de important este să ne consultăm înainte de a lua unele decizii. Mâine, în şedinţa de Guvern, aş fi intenţionat să adoptăm ordonanţa de urgenţă referitoare la taxa pe deşeul depozitat la groapa de gunoi, dar ar fi bine să mai amânăm o săptămână, ca toate părerile să fie ascultate pe tema celor cuprinse în ordonanţă. De ce ordonanţă de urgenţă? Pentru că este o taxă pe care am preluat-o şi despre care se vorbeşte de ani de zile şi care a intrat în vigoare înainte să preiau mandatul la Ministerul Mediului. Aceasta a bulversat activitatea autorităţilor publice locale şi a celor care sunt în acest domeniu, a salubriştilor. Există un risc foarte mare ca acest cost suplimentar, de 80 de lei pe tona de gunoi depozitat, să ajungă să fie suportat de cetăţeni (…). Apelul pe care îl fac este să stingem incendiul care se numeşte taxa de depozitare şi care funcţionează de la 1 ianuarie 2017 (…) Sunt deficienţe majore pe care le-am constatat. Proiectul de ordonanţă este de trei săptămâni pe site-ul Ministerului Mediului. Am primit puncte de vedere, dar nu suficiente şi nu de la toată lumea', a menţionat Constantin, citat de Agerpres.
Oficialul a susţinut, de asemenea, că operatorii de salubritate ar trebui să suporte penalitatea de 80 de lei pe tona de deşeu depozitată la groapa de gunoi, aplicată diferenţiat.
'Cine să suporte această taxă penalizatoare? Sigur că toţi ne uităm la autoritate, la cetăţean, la salubrist, la depozitar… Semnalul de alarmă este că am ajuns într-o situaţie critică. Săptămâna trecută am fost la Bruxelles (…). Vă mărturisesc că, înainte să preiau mandatul la Ministerul Mediului, nu mă aşteptam să găsesc atât de multe probleme în acest sector. Toate termenele pe care le aveam, toate angajamentele pe care nu ni le-a impus Comisia Europeană, ci noi, cum e normal, sunt depăşite. Ca atare, credibilitatea noastră nu mai poate fi aceea a unui stat membru care să vină să promită că face lucruri şi să ne angajăm. Promisiunile trebuie însoţite deja de fapte. În momentul de faţă, suntem pe ultimul loc în rândul celor 28 de state membre. Dacă mă întrebaţi pe mine, salubristul trebuie să suporte taxa penalizatoare. Aceştia au contracte încheiate cu autorităţile publice şi pe care nu le-au înnoit de ani de zile. Sigur că este o obligaţie a autorităţii publice locale, dar ea trebuie să fie transmisă prin contractele respective operatorului economic', a afirmat ministrul Mediului.
În acest context, Daniel Constantin a amintit că România are ţinte clare de reciclare, pe care şi le-a asumat faţă de Comisia Europeană.
'Unul dintre obiectivele ordonanţei este acela ca cetăţenii să aibă, pe de o parte, la dispoziţie mijloacele necesare ca deşeurile să fie aruncate şi după aceea colectate în mod selectiv, să nu suporte dânşii aceste taxe pentru că, în momentul de faţă, nu au la dispoziţie toate mijloacele necesare. Această procedură aş dori să fie cât mai repede pusă la punct, să fie aplicată. Al doilea obiectiv este acela de a ne îndeplini obiectivul de mediu pe care îl avem până în anul 2020, şi anume să ajungem la o ţintă de reciclare de 50%. De aceea, am făcut o propunere care se referă la menţinerea acestui nivel de 80 de lei ca taxă penalizatoare nu la toată cantitatea de deşeuri, ci la diferenţa care nu se reciclează, stabilind o ţintă pentru fiecare an, astfel încât, până în 2020, să ajungem la o ţintă de 50%. Ţinta pentru 2017 pleacă de la 20%. Unii spun că e mult, alţi spun că e puţin. Pentru anul 2018 ţinta este de 30%, în 2019 de 40%, iar în 2020 de 50%', a spus Constantin.