Ministrul Mediului, Barna Tanczos, a declarat, joi, la Craiova că problema împăduririlor este una generală la nivel naţional. Totuși, el a subliniat faptul că pentru zona de sud a ţării este nevoie de un program bazat pe studii ştiinţifice prin care să fie oprit fenomenul de deşertificare.
În același timp, ministrul a mai subliniat faptul că în prezent există fonduri disponibile pentru finanţarea programului de împădurire, însă trebuie găsite şi terenurile care să fie puse la dispoziţia autorităţilor.
„Problema împăduririi este una generală la nivel naţional, dar în această regiune, în acest judeţ (n.red. judeţul Dolj), avem nevoie de ceva mai mult: avem nevoie de un program bazat pe studii ştiinţifice făcute de colegii noştri din domeniul agriculturii care să oprească fenomenul de deşertificare.
Am constat că există un model de practică, o soluţie care dacă este tratată cu seriozitate şi dusă la nivel de program regional poate să oprească acest fenomen al deşertificării. Am stabilit împreună cu domnul ministru Ciucă (n.red. ministrul Apărării, Nicolae Ciucă, senator PNL de Dolj), că la nivel de Guvern, la nivelul Ministerului Mediului vom trata cu prioritate această problemă”, a spus Barna Tanczos.
Ministrul Mediului are soluția
Totodată, Barna Tanczos a mai vorbit și despre planul pe care îl va aplica. Potrivit acestuia, programul de combatere a deşertificării va fi unul multianual, pe o perioadă de cel puţin 10 ani.
De asemenea, el a mai adăugat că vor exista discuții cu factorii implicaţi în agricultură pentru a găsi soluțiile cele mai eficiente, pe care și fermierii le acceptă.
Ministrul se așteaptă ca soluția optimă să fie găsită, iar apoi va rămâne doar punerea acesteia în practică.
„Am stabilit că vom demara un program multianual, pe cel puţin 10 ani, de luptă împotriva fenomenului de deşertificare. Vom avea întâlniri cu autorităţi publice locale, cu fermieri, cu persoane care deţin terenuri în aceste zone deşertificate pentru a găsi soluţiile cele mai bune împreună cu ei, de punere la dispoziţia ministerului şi a instituţiilor subordonate Regiei Naţionale a Pădurilor sau Garda Forestieră a terenurilor pentru împăduriri.
Vom avea o discuţie cu factorii implicaţi în agricultură, să vedem în ce măsură susţin şi fermierii şi staţiunile de cercetare propunerile pe care le vom prezenta şi să începem în cel mai scurt timp posibil un asemenea program. Fondurile există şi vor suplimentate din Programul de Relansare şi Rezilienţă. Avem şi în momentul de faţă fonduri disponibile pentru a finanţa un asemenea program, va trebui să găsim soluţia optimă pentru asigurarea suprafeţelor şi punerea acestora la dispoziţia autorităţilor, care se vor ocupa de program, a terenurilor pentru împăduriri”, a mai spus Barna Tanczos.