De asemenea, ministrul Mediului le-a propus operatorilor să încheie un parteneriat cu Administraţia Naţională de Meteorologie, astfel încât agenţii economici să cunoască prognozele cu până la 3 zile în avans, iar rafinăriile să îşi diminueze procesul tehnologic în conformitate cu presiunea tehnologică şi circulaţia curenţilor de aer.
‘Aşa cum am promis cu prilejul întâlnirii de lucru pe care am avut-o, la Ploieşti, pe 25 august, cu autorităţile judeţene şi locale, pe teme de mediu şi în special pe cea a calităţii aerului, astăzi, am convocat, la sediul Ministerului, factorii de decizie din rafinării pentru A rezolva problemele identificate. Am propus celor prezenţi o serie de măsuri realiste şi eficiente, prin aplicarea cărora vom realiza ceea ce ne dorim cu toţii: un aer mai curat şi mai puţin disconfort pentru cetăţeni. În principiu, este vorba despre achiziţionarea, pe cheltuiala rafinăriilor, a unor staţii de monitorizare proprii, rezultatul măsurătorilor acestora fiind destinat atât transmiterii către Agenţia de Protecţie a Mediului, cât şi, printr-un sistem agreat, cetăţenilor, pentru ca aceştia să afle, în timp util, informaţiile care îi interesează. Dar cum nu monitorizarea este o problemă, pentru că Ploieştiul deja beneficiază de opt puncte de monitorizare din care două – mobile, le-am propus operatorilor să încheie un parteneriat cu Administraţia Naţională de Meteorologie, astfel încât agenţii economici să cunoască prognozele cu până la 3 zile în avans, iar rafinăriile să îşi diminueze procesul tehnologic în conformitate cu presiunea tehnologică şi circulaţia curenţilor de aer pentru a se putea realiza o dispersie care să nu creeze disconfort”, a declarat viceprim-ministrul şi ministrul Mediului, Graţiela Leocadia Gavrilescu, citată într-un comunicat al Ministerului Mediului.
În context, ministrul Mediului a precizat că toate acestea sunt doar „prime măsuri”, înaintea celor obligatorii, pe care rafinăriile le vor avea de întreprins din 2018, pentru a li se putea revizui autorizaţia de funcţionare, conform directivelor europene specifice.
„De la această dată, operatorii vor fi obligaţi să îşi colecteze fugitivele şi să le dirijeze la coş şi, de asemenea, să îşi monitorizeze mirosurile rezultate în urma procesului tehnologic. Dincolo de aceste aspecte de ordin tehnic, le-am cerut, însă, invitaţilor de astăzi să îşi schimbe şi modul de comunicare, atât cu Ministerul şi autorităţile locale de mediu şi primării, cât şi cu cetăţenii şi chiar comunicarea între dumnealor”, a mai spus Gavrilescu.
Ministrul Mediului a mai vorbit şi despre situaţiile de avarie, care tebuie asumate într-un mod transparent, subliniind totodată că „a da vina pe un alt operator nu este o soluţie”.
La întâlnirea desfăşurată joi la Ministerul Mediului au participat reprezentanţi ai companiilor Petrotel Lukoil, Rompetrol Rafinărie, Rafinăria Astra Română, OMV Petrom, KPMG, precum şi reprezentanţii ai instituţiilor din subordinea ministerului.
AGERPRES