Relocarea urşilor nu funcţionează
Relocarea urşilor nu funcţionează! Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet, a recunoscut, miercuri, că relocarea urșilor nu este un instrument eficient, conform informațiilor primite de la specialiști.
Potrivit feedback-ului primit, un urs considerat problematic într-o comunitate rămâne, în general, o sursă de probleme și are tendința de a recidiva, chiar și după relocare, într-o altă zonă a aceluiași județ.
În consecință ,a cerut modificarea legii, în sensul în care, în cazul în care un urs generează din nou probleme, va fi eutanasiat, ci nu relocat. El recunoaște că aceasta este o măsură dură. Totuși, crede că atunci când se discută despre gestionarea populației de urs, astfel de acțiuni trebuie să înceapă cu urșii considerați problematici.
„Au trecut deja trei ani de zile de la data când a fost aprobată Ordonanţa şi cred că putem trage nişte concluzii şi să o îmbunătăţim. Am semnat cu mâna mea ordinul privind cotele de intervenţie şi prevenţie. Am întrebat, astăzi, la Minister şi colegii mi-au spus că doar 14 urşi din 80, cota de intervenţie, când avem o problemă, au fost împuşcaţi.
Nu îmi voi da niciodată cu părerea despre cifre şi că nu este de acord cu vânătoarea la trofeu. Eu cred că ar trebui să începem, că împuşcăm 500 sau 700, noi trebuie să începem cu urşii problemă, cu urşii de pe marginea drumului, cu urşii cerşetori, gunoieri, dar mai ales cu urşii care atacă gospodăriile oamenilor”, a explicat, miercuri, Mircea Fechet în cadrul emisiunii TV „România Politică” de pe Prima News.
S-a decis împușcarea a 220 de urși bruni
În august 2023, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor a emis un ordin privind împușcarea a 220 de urși bruni în scopul protejării sănătății și securității oamenilor. Ordinul a fost publicat în Monitorul Oficial.
Documentul stabilește numărul maxim de derogări aplicabile la nivel național pentru specia urs brun, reglementează nivelul de intervenție și de prevenție și condițiile de implementare a derogărilor de la statutul de specie strict protejată. Cu condiția să nu existe o alternativă acceptabilă. Măsurile derogatorii trebuie să nu afecteze menținerea populațiilor speciei într-o stare de conservare favorabilă în habitatul lor natural.
Conform ordinului, numărul maxim de derogări aplicabile la nivel național pentru specia urs brun este de 220 de exemplare, împărțite în nivel de prevenție (140 de exemplare) și nivel de intervenție (80 de exemplare).
Situațiile în care se aplică prevederile ordinului includ prevenirea producerii de daune semnificative, în special asupra culturilor agricole și animalelor domestice, și prevenirea producției de daune semnificative asupra altor bunuri, în interesul sănătății și securității publice.
Măsurile reglementate în vederea soluționării acestor situații includ capturarea, deținerea și transportul în scopul relocării a exemplarelor de urs brun și recoltarea acestora în oricare dintre stadiile ciclului lor biologic.