Ministrul Mediului: România are suficiente rezerve de apă. Sunt cazuri izolate

apa, apa potabila

SURSĂ FOTO: Dreamstime

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, afirmă că România dispune de suficiente rezerve de apă, în ciuda secetei severe din ultima lună. De asemenea, ministrul exclude posibilitatea impunerii unor restricții generale asupra consumului de apă potabilă.

Ministrul Mediului: România are suficiente rezerve de apă

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a subliniat că România dispune de suficiente rezerve de apă în prezent. Gradul de umplere al amenajărilor hidrotehnice gestionate de minister se menţine la 80%. Chiar dacă precipitaţiile din luna iulie vor fi reduse, acest grad de umplere nu va scădea sub 77%. Având la dispoziţie 3,5 miliarde de metri cubi de apă, nu există riscul unei crize de apă potabilă sau al unor restricţii majore. Problemele precum secarea fântânilor sau lipsa apei în anumite reţele sunt cazuri izolate, predominante în judeţele din Estul ţării, care nu reprezintă o ameninţare pentru întreaga ţară.

”România are suficiente rezerve de apă în acest moment. Gradul de umplere a amenajărilor hidrotehnice pe care le avem în gestiune la minister este de 80%. Chiar şi în cazul în care în luna iulie va ploua foarte puţin, acest grad nu va scădea mai puţin de 77%, ceea ce înseamnă că având 3,5 miliarde de metri cubi de apă la îndemână nu putem să discutăm de o lipsă a apei potabile sau de o restricţionare a acesteia la scară largă. Că într-o localitate a secat fântâna, că într-alta reţeaua, care se alimentează tot dintr-un puţ, a rămas fără apă, sunt nişte cazuri izolate. Ele se întâmplă cu precădere în judeţele din Estul României, dar sunt cazuri izolate, n-ar trebui să discutăm despre ele ca şi cum ar fi un fenomen care să pună în pericol întreaga Românie”, a explicat ministrul Mediului.

Fechet a fost pus să aleagă între apa dintr-o sticlă de plastic sau de sticlă.

Mircea Fechet a menționat că, deși nu dorește să pară că favorizează un anumit tip de ambalaj, consideră că apa plată sau minerală are un gust mai bun atunci când este consumată din sticlă, în comparație cu plasticul. A adăugat că speră să nu fie interpretat greșit pentru această opinie.

”Sticlă. N-ar trebui să mă pronunţ, că nu vreau să pară că favorizez un tip de ambalaj, dar când beau apă plată sau minerală, de exemplu, mie mi se pare că e mai gustoasă în sticlă (nu în plastic – n.r.). Sper să nu se supere nimeni pe mine”, a dezvăluit Mircea Fechet.

Fechet nu îi condamnă pe cei care caută PET-uri prin gunoi

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, afirmă că între 5.000 și 6.000 de români își câștigă traiul datorită sistemului de garanție-returnare.

”Ar fi între 5.000 şi 6.000 de români care astăzi pun o pâine pe masă datorită sistemului de garanţie-returnare. Caută sticle prin oraş, prin coşuri stradale. Sticle care, în mod normal, ar fi ajuns la groapa de gunoi. Un cetăţean mi-a trimis ieri o fotografie cu un proces verbal pentru că a fost amendat de Poliţia Locală pentru că a scos un PET dintr-un coş”, a spus Mircea Fechet la Prima TV.

Ministrul Mediului a fost întrebat despre motivele pentru care cetățeanul respectiv a fost sancționat.

El a răspuns că nu este foarte clar motivul exact, dar consideră că ar putea fi vorba despre o greșeală. În opinia sa, amenzile aplicate persoanelor care colectează PET-uri din coșurile de gunoi sunt eronate, deoarece aceste PET-uri ar fi ajuns, în mod normal, la groapa de gunoi. În schimb, dacă sunt depozitate într-un RVM, acei PET-uri sunt direcționate către reciclare, iar persoana respectivă câștigă 50 de bani. Ministrul a menționat că cel mai mare procesator de PET-uri din România și din Sud-Estul Europei a anunțat că, pentru prima dată, a renunțat la importul de PET-uri din alte țări, considerând acest lucru o veste extraordinară.