Ministrul Apărării din Moldova a declarat, în contextul celor spuse de președintele țării, Maia Sandu, că cetățenii trebuie să stea liniștiți pentru că Rusia nu vizează teritoriul Republicii Moldova. Oficialul moldovean a făcut declarația citând canalele oficiale ale Moscovei.
Planurile militare ale Federaţiei Ruse nu vizează teritoriul Republicii Moldova, este un lucru comunicat pe canale oficiale din mai multe surse, a declarat miercuri ministrul moldovean al apărării, Anatolie Nosatîi, în cadrul unui interviu acordat portalului Agora.md.
Ministrul moldovean al Apărării susține că țara nu este în pericol
„În prezent, cetăţenii Republicii Moldova trebuie să se simtă în siguranţă. Forţele ruseşti desfăşoară acţiuni de luptă în sud-estul Ucrainei, o distanţă care ne asigură stabilitate”, a apreciat Anatolie Nosatîi.
În pofida faptului că exploziile provocate de rachetele ruseşti se mai aud uneori în zonele din sudul ţării, nu există în prezent un pericol iminent privind o eventuală agresiune sau operaţiuni militare pe teritoriul Republicii Moldova, susţine ministrul moldovean al apărării.
„Pe canalele oficiale, din mai multe surse, s-a comunicat că planurile militare ale Federaţiei Ruse nu vizează teritoriul Republicii Moldova”, a insistat Anatolie Nosatîi.
Reacție ca urmare a declarațiilor Maiei Sandu
Declaraţia sa vine după ce, în cursul unei vizite recente în România, preşedintele Maia Sandu, care este şi comandant suprem al Forţelor armate, nu a exclus ca războiul din Ucraina să se extindă şi pe teritoriul Republicii Moldova, aminteşte portalul media citat.
„Suntem îngrijoraţi şi admitem toate scenariile, inclusiv cele mai pesimiste şi ne pregătim pentru ele. În situaţia în care Rusia va încerca să atace Republica Moldova, evident că vom cere ajutor”, a declarat Maia Sandu, întrebată de jurnaliştii români dacă admite scenariul unui război pe teritoriul Republicii Moldova.
De asemenea, în cursul vizitei sale în România, președintele Republicii Moldova a declarat că trebuie rezolvată problema conflictului transnistrean înainte de integrarea în Uniunea Europeană.
„Pe calea integrării europene avem de rezolvat mai multe probleme. Chiar dacă rezolvarea conflictului transnistrean nu apare ca o condiţie explicită a Uniunii Europene, suntem conştienţi că trebuie să găsim o soluţie pentru acest conflict”, a afirmat Maia Sandu.
Preşedintele Republicii Moldova a spus că este adevărat că ceea ce se întâmplă în Ucraina va avea repercusiuni asupra modului în care va putea fi rezolvat acest conflict cât de repede.
Ea a menţionat că în ultimii ani s-au petrecut schimbări şi cetăţenii de pe malul stâng al Nistrului îşi doresc la fel să trăiască în siguranţă, să aibă oportunităţi economice, să le fie respectate drepturile.