Ce se va întâmpla mai departe cu pensionarii cu dizabilități?

Pensionarii cu dizabilități vs recalcularea pensiilor. Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Simona Bucura-Oprescu, a spus că există 9.300 de contestații și că prioritatea caselor teritoriale de pensii este de a revizui deciziile pensionarilor care au solicitat acest lucru, iar după verificare, unde este necesar, se va face revizuirea.

simona bucura oprescu
Simona Bucura-Oprescu (SURSA FOTO: Camera Deputaților)

Ceilalți pensionari au venit doar pentru a se asigura că decizia de recalculare este corectă. Pensionarii cu dizabilități trebuie tratați cu solidaritate de către ceilalți seniori. Aceste aspecte sunt cunoscute deoarece legea pensiilor este bazată pe contributivitate. Totodată, partea de solidaritate, care îi include pe cei cu dizabilități, este reglementată de Legea nr 448. Vor fi găsite soluții pentru a le asigura venituri adecvate deoarece aceștia au probleme reale.

O soluție compensatorie a fost propusă. Premierul României, Marcel Ciolacu, a garantat că până pe 15 noiembrie vor exista soluții concrete. Una dintre soluții este introducerea coeficientului de solidaritate, de care vor beneficia 19.000 de pensionari cu handicap. A doua variantă se referă la acordarea de puncte pentru stagiile de cotizare, chiar dacă au o perioadă scurtă de contribuție, bazându-se pe principiul solidarității.

În cazul României, condițiile speciale se justifică și că legislația din România referitoare la aceste condiții este cea mai favorabilă din Uniunea Europeană, menționând că angajatorii nu au reușit să normalizeze condițiile de muncă.

Marcel Ciolacu
Marcel Ciolacu (SURSA FOTO: Facebook, Marcel Ciolacu)

Ce s-a întâmplat cu pensiilor românilor care au muncit în condiții speciale?

În condiții speciale există 131.000 de pensionari, dintre care 74.500 au beneficiat de o creștere a pensiei, în timp ce 53.000 au rămas cu aceeași sumă. În cazul celor cu condiții deosebite, 83.000 de pensionari au primit pensii mai mari, iar pentru 12.000 sumele au rămas neschimbate. Nu toți pensionarii din grupele de muncă au avut de pierdut, 66% dintre aceștia obținând o creștere. Pensionarii din aceste categorii trebuie să știe că punctajele lor au fost incluse în majorarea de 50% pentru condiții speciale și 25% pentru condiții deosebite, iar reducerea vârstei de pensionare a fost păstrată.

În general, 82,5% dintre pensii au crescut, 13% au rămas la fel, iar 4,4% dintre pensionari au aceleași sume până se va atinge echitatea. Până acum, unii pensionari au beneficiat de stagii de cotizare reduse, dar de pensii mai mari. Modificările legislative anterioare au nemulțumit pe cei care s-au pensionat înainte sau după 2011.

De exemplu, diferențele dintre indicele de 1,17 și cel de 1,41 au generat discrepanțe în pensii, cu o creștere de 400 de lei la o pensie de 1.000 de lei în cazul celor cu indicele mai mare. Noua lege, bazată pe contributivitate, are ca scop principal corectarea acestor nedreptăți și oferirea unei pensii mai mari celor cu mai mulți ani de muncă. Punctele de stabilitate vor fi acordate doar pentru perioada efectivă de muncă, nu pentru sporuri sau situațiile în care cineva este atât angajat, cât și pensionar. Aproximativ 3,8 milioane de oameni au fost dezavantajați anterior, deși au muncit la fel ca alții, dar au primit pensii mai mici.