Veste bună pentru cei care au muncit legal în Turcia. Acord între state
Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a subliniat joi, la semnarea Protocolului bilateral în domeniul muncii şi securităţii sociale cu Turcia, că acest moment reprezintă o pagină de istorie. Ea a accentuat că românii care au muncit în Turcia ar trebui să beneficieze de drepturile sociale recunoscute de statul turc.
Ministrul a subliniat importanța acestui eveniment pentru relația bilaterală dintre România și Turcia.
”După ce România şi Turcia au semnat un acord care a început o frumoasă relaţie bilaterală în domeniul muncii şi solidarităţii sociale, muncii şi afacerilor sociale, în 2019, care a intrat în vigoare în 2003, am avut o actualizare a aranjamentului administrativ în mai, la Ankara”, a spus ministrul Muncii.
Simona Bucura Oprescu a declarat că „în urma întâlnirii cu ministrul muncii din Turcia, am convenit că, pe lângă acest acord, este foarte important pentru cetățenii români și turci, care datorită dreptului de liberă circulație își doresc să lucreze în România și Turcia, că este momentul să dăm o dimensiune concretă acestui acord”.
Va fi o colaborare româno-turcă foarte strânsă
Ministrul Muncii a subliniat că prin semnarea protocolului și a planului de acțiune pentru perioada 2024-2025 în domeniul muncii și afacerilor sociale, la București, astăzi facem istorie pentru relațiile bilaterale dintre cele două țări.
”Ne dorim să avem o piaţă a muncii mai puternică şi pentru asta, colegii noştri de la Direcţiile de ocupare din minister şi din Turcia de acum înainte vor lucra aproape, împreună, pentru a creşte competenţele lucrătorilor de ambele părţi”, a subliniat Simona Bucura Oprescu.
Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a subliniat că pentru a asigura o bună protecție a drepturilor lucrătorilor, instituțiile de control în domeniul relațiilor de muncă, cum ar fi Inspecția Muncii din România și omologii săi din Turcia, vor colabora foarte strâns de acum înainte.
Ea a accentuat importanța accesului la prestațiile sociale după o perioadă dedicată muncii. Oprescu a explicat că, chiar dacă unele țări nu sunt membre ale Uniunii Europene, este crucial ca toți cetățenii să poată beneficia de contribuțiile lor la asigurările sociale. De exemplu, pentru un român care a lucrat în Turcia, ar trebui să fie normal să aibă acces și la prestațiile sociale oferite de statul turc, pentru a-și recunoaște contribuțiile.
Ministrul a subliniat că acest principiu este esențial pentru asigurarea drepturilor lucrătorilor migranți și pentru susținerea oportunităților egale în ceea ce privește beneficiile sociale. Astfel, fiecare persoană care a contribuit la sistemul de asigurări sociale al unei țări ar trebui să poată să își valorifice aceste contribuții, indiferent de țara în care locuiesc sau au muncit anterior.