Salariile a 900.000 de bugetari vor creşte cu 70%, iar pentru restul cu circa 20%, a anunţat ministrul Muncii Rovana Plumb, în contextul disputei din jurul scăderii de taxe, prevăzute de noul Cod fiscal care ar mări deficitul bugetar. La sfârşitul lunii mai, conform datelor Ministerului de Finanţe, erau înregistraţi1,18 milioane de bugetari. Cheltuielile de personal ale bugetului consolidat au fost de 50,24 miliarde lei, anul trecut, însemnând 7,5% din PIB.
"Creșterea salarială va fi, în medie, undeva la 70% pentru aproape 900.000 de bugetari și 20% pentru cei care se află deja la un nivel de salarizare mare. Nouă lege are cinci trepte și nu 111 că legea veche, care nici nu s-a implementat, iar fiecare bugetar va fi motivat corespunzător responsabilităților și performanțelor pe care le are. Ne-am asumat politic că trebuie să avem o lege a salarizării care să corespundă realităților socio-economice României anului 2015 și în perspectivă", a declarat Rovana Plumb la România TV.
De cele mai mari creșteri se vor bucură cei care au salariile cele mai mici. Un medic primar ar putea câștiga până la 7.000 de lei pe luna, în timp ce medicul rezident ar putea luă peste 4.000 de lei. Și profesorii ar urmă să ajungă la peste 4.000 de lei pe luna. Ceva mai mici vor fi salariile agenților de poliție și ale inspectorilor.
"În ceea ce privește impactul bugetar, dați-mi voie să fiu prudența în continuare, să aștept comentariile și amendamentele care vin de la partenerii sociali, de la ordonatorii de credite și abia atunci vom putea avea un impact bugetar clar", a adăugat Rovana Plumb.