Ministrul Muncii, anunțul zilei pentru români! Marius Budai dă bani mulți în 2022

bani

Sursă: Dreamstime

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a informat că autoritățile române intenționează să sprijine financiar angajații și angajatorii din țara noastră, vizibili afectați de restricțiile anti-COVID-19. „Ne dorim să prelungim măsurile de sprijin pentru angajații și angajatorii afectați de restricțiile COVID-19”, a spus acesta.

În prezent, Guvernul României pregătește noi restricții anti-COVID-19 pentru domeniul muncii în valul 5 al epidemiei. Astfel că, în contextul actual, Marius Budăi a informat că se vor prelungi măsurile de sprijin financiar pentru angajații și angajatorii afectați de pandemie.

Ministrul Muncii a spus că momentan se asigură o protecție a statului pentru angajați și angajatori, protecție ce ar putea suferi schimbări dacă s-ar confrunta cu noi restricții sanitare.

Sprijin pentru angajații și angajatorii din România

Recent, acesta a vorbit despre prelungirea până la 31 martie a șomajului tehnic de 75% din salariul mediu brut și a indemnizației de 41,5% pentru oamenii cărora li s-a restricționat activitatea profesională.

„Cetățenii trebuie să știe că ne dorim să prelungim măsurile de sprijin pentru angajați și angajatori până la 31 martie 2022. Dacă va fi nevoie vom discuta și de o prelungire. Vorbim de șomajul tehnic de 75% din salariu mediu brut pentru angajații a căror activitate este suspendată, oprită pe perioada stării de alertă. Apoi e vorba de indemnizația de 41,5% din câștigul salarial mediu brut pentru cei cărora li s-a restricționat activitatea.

Ne dorim să nu ne prindă valul cinci nepregătiți din punct de vedere al actelor normative dacă vor fi impuse restricții. Trebuie să avem o protecție din partea statului pentru cei care vor suferi din cauza restricțiilor dacă acestea vor fi”, a spus Marius Budăi, marți.

De asemenea, la sfârșitul lui decembrie, Marius Budăi a făcut o serie de afirmații surprinzătoare despre situația salariului minim din România.

Ce se întâmplă cu salariul minim pe economie

În decembrie, Guvernul a adoptat un act normativ care prevede că începând cu 1 ianuarie angajatorii nu vor mai putea acorda salariul minim pe economie lucrătorilor cu o vechime mai mare de doi ani la locul respectiv de muncă.

În acest context, ministrul Muncii, Marius Budăi a decis să clarifice acest aspect. Potrivit acestuia, salariul minim pe economie ar trebui să fie acordat doar persoanelor fără calificare, în contextul în care acesta este o măsură de protecție socială, conform Costituției României. Totodată, ministrul a adăugat că în opinia sa, o persoană calificată nu merită să fie plătită cu un salariu minim, sperând ca și mediul de afaceri să înțeleagă acest aspect.

„Din punctul meu de vedere trebuie să plecăm de la Constituție. Salariul minim este o măsură de protecție socială, spune Constituția din România. Cred că salariul minim ar trebui să fie acordat persoanelor fără calificare.

Ne dorim un parteneriat cu mediul de afaceri astfel încât prin măsurile pe care le avem prin programul de guvernare să sprijinim mediul de afaceri astfel încât lucrătorii să fie calificați, recalificați. Noi credem că o persoană calificată nu merită să fie plătită cu salariu minim.”, a spus Marius Budăi la Antena 3.