Săptămâna aceasta a circulat o știre potrivit căreia 500 000 de pakistanezi ar urma să vină în România pentru a ocupa mai multe locuri de muncă din mai multe sectoare. Informația a apărut inițial la Associated Press, unde Ministerul pentru diaspora și dezvoltarea resurselor umane al Pakistanului a declarat că va trimite forță de muncă la noi în țară.
Presa din Pakistan a scris că ambasadorul român de acolo, respectiv Niculaie Goia, a convenit cu Sayed Zulfikar Abbas Bukhari, asistent special al premierului pe problemele pakistanezilor din afara țării și dezvoltării resurselor umane să trimită 500 000 de oameni la muncă în România.
”România este gata să importe peste 0,5 milioane de muncitori pakistanezi până în 2020 din cauza lipsei de resurse umane la domiciliu”, este mesajul transmis de Associated Press of Pakistan, aparținându-i ambasadorului român în Pakistan.
Ministrul Muncii și al Justiției Sociale, Marius Budăi, a lămurit pentru B1 informațiile apărute în presă. Acesta a declarat că un astfel de contingent nu este aprobat.
”Nu avem în acest moment un astfel de contingent aprobat. Nu știu de unde a apărut această cifră (500.000 de cetățeni pakistanezi, n.r.). Eu vă spun din punct de vedere al Ministerului Muncii, contingentul pentru anul 2019, la această dată este de 20.000 de persoane aprobat, nici într-un caz un contingent nu se aprobă pentru o țară anume, ci pentru state terțe global. Am discutat și cu doamna ministru Carmen Dan, până în acest moment la Institutul pentru Imigranți avem depuse cereri pentru 6.000 de persoane. Nu știu de unde a apărut această cifră (500.000 de cetățeni pakistanezi, n.r.), într-adevăr noi așa cum am spus și în programul de guvernare, ne axăm, în principal, pe aducerea românilor înapoi acasă.
Știți foarte bine acel memorandum cu medii de afaceri din construcție, apoi transformat în lege prin Ordonanța 114, unde am declarat salariul minim pe domeniul construcții și declarat domeniul construcții domeniu prioritar pe următorii 10 ani, cu o taxare mai mică (…) Nu se dă un contingent pentru o țară anume, ci pentru terțe state la nivel global”, a precizat Marius Budăi.
„Cu privire la informațiile apărute în presă, conform cărora România urmează să primească 500.000 de muncitori pakistanezi pentru reducerea deficitului de pe piața forței de muncă, facem următoarele precizări: La 17 aprilie 2019, ambasadorul României la Islamabad a avut o întrevedere cu asistentul special al prim-ministrului Imran Khan pentru diaspora pakistaneză și dezvoltarea resurselor umane, cu rang de ministru, Sayed Zulfi Bukhari.
Menționăm că este vorba de o primire de curtoazie în cadrul căreia au fost abordate o mai multe subiecte, inclusiv plasarea de forță de muncă din Pakistan din perspectiva interesului părții pakistaneze pentru regularizarea și eficientizarea exportului de forță de muncă și a respectării legislației relevante. Precizăm că discuțiile nu au inclus stabilirea unor cote sau cifre cu privire la un eventual transfer de forță de muncă din Pakistan și nici a vreunui plan concret de acțiune în acest sens.
În context, subliniem că, în conformitate cu legislația în vigoare, respectiv Hotărârea Guvernului nr. 34/2019, contingentul alocat pentru lucrătorii extra-comunitari pentru anul 2019 la nivel național este de 20.000. De asemenea, subliniem că, urmare a demersurilor ambasadorului României la Islamabad, comunicatul oficial a fost amendat în cursul zilei de ieri astfel încât să reflecte o prezentare corectă și fidelă a discuțiilor”, este comunicatul Ministerului Afacerilor Externe din România.