Lipsa forţei de muncă este un obstacol în activitatea angajatorilor
În urma întâlnirii de vineri, Simona Bucura-Oprescu a făcut precizări cu privire la lipsa forței de muncă din România.
„M-am întâlnit astăzi cu reprezentanţii Camerei de Comerţ Americane în România (AmCham), organism care reuneşte 540 de membri, companii care numără peste 250.000 de angajaţi. Dacă în urmă cu câţiva ani problemele cele mai importante ale mediului de afaceri erau legate de fiscalitate, de această dată deficitul de forţă de muncă bine calificată este realitatea momentului”, a declarat ministra într-o postare pe Facebook.
Aceasta a mai precizat și că este conștientă de această problemă care trebuie remediată: „Suntem conştienţi că lipsa forţei de muncă este un obstacol în activitatea multor angajatori, penuria de angajaţi calificaţi limitând producţia şi furnizarea de servicii în mai multe sectoare ale economiei”, a scris Simona Bucura-Oprescu.
Politicile de formare şi de ocupare trebuie să aibă un rol activ
Potrivit Ministrului Muncii, politicile de formare şi de ocupare trebuie să aibă un rol activ în diminuarea fenomenului deficitului de forță de muncă bine pregătită.
„Tocmai de aceea politicile de formare şi de ocupare ale Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale (MMSS) trebuie să joace un rol activ de diminuare a acestui fenomen pentru a răspunde în acest fel transformărilor şi provocărilor de pe piaţa muncii. Vizăm realizarea de proiecte şi programe care să fie cât mai adecvate nevoilor angajatorilor şi suntem deschişi la dialog pentru a găsi împreună cele mai bune soluţii”.
Bucura-Oprescu dorește stimularea investițiilor în acest domeniu: „Doresc să instituţionalizăm acest tip de dialog care să ducă la măsuri prin care angajaţii să devină cât mai competitivi, iar companiile să devină cât mai puternice şi să aducă plus valoare. Îmi doresc ca, printr-un efort comun, să facem cât mai atractivă piaţa forţei de muncă din România atât pentru cei care se află în ţară, cât şi pentru cei din afara graniţelor, să stimulăm investiţiile şi să contribuim, astfel, la dezvoltarea sustenabilă a economiei româneşti”.
La dialog au participat: Cristian Sporiş – Preşedinte AmCham România, Alex Milcev – Chair AmCham Labor Committee, Anca Grigorescu – Chair AmCham Labor Committee, Letiţia Pupăzeanu – Director Executiv AmCham România, Oana Dobriţescu – Advocacy Specialist AmCham România, Cristian Vasilcoiu – Secretar de Stat MMSS, Francisc Gal – Subsecretar de Stat MMSS, Cristian Bitea – Secretar General MMSS, Florin Cotoşman – preşedinte ANOFM, Larisa Papp – Director în cadrul Inspecţiei Muncii, şi Eduard Corjescu – Director General Direcţia Juridică MMSS.