Ministrul Muncii: Îmi doresc o lege a salarizării care să contribuie în mod real la creşterea calităţii vieţii

Simona Bucura Oprescu

SURSA FOTO: Inquam Photos, Octav Ganea

Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Simona Bucura Oprescu, a transmis luni, 7 august, că își dorește ca noua lege a salarizării să contribuie în mod real la creşterea calităţii vieţii cetățenilor români.

Cum va arată noua lege a salarizării?

„Am avut astăzi o nouă întâlnire cu partenerii sociali pentru a discuta reforma din domeniul salarizării. Continuăm astfel dialogul – de această dată cu domeniul apărării, ordinii publice și siguranței naționale – pentru o lege a salarizării cât mai echitabilă.

Consultarea în manieră tripartită (Ministerul Muncii și Solidarității Sociale, sindicate, ministerele de linie) este foarte importantă, deoarece doar împreună putem găsi cea mai bună variantă de diminuare a inechităților și de asigurare a sustenabilității cheltuielilor.

Îmi doresc ca în urma unui dialog constant cu partenerii sociali să rezulte o lege a salarizării care să contribuie în mod real la creșterea calității vieții cetățenilor români”, a scris, luni, Simona Bucura Oprescu pe contul ei de Facebook.

Premierul României nu vrea să mai existe sporuri în noua lege a salarizării

Cu câteva zile în urmă, premierul României, Marcel Ciolacu, a declarat că își dorește ca sporurile salariale să nu mai existe în următoarea lege a salarizării și să fie cuprinse în corpul salariului.

„Nu sunt adeptul sporurilor, eu vreau să ne asumăm în coaliție ca în viitoarea lege a salarizării să nu mai existe sporuri. Actualele sporuri să fie cuprinse în corpul salariului și de acolo să terminăm această invenție românească cu zeci de sporuri pentru care ne luptăm în instanță, câteodată le pierde angajatul, angajatorul. Vor exista pentru cei care fac gărzi, care nu pot să lipsească de la serviciu, vor exista anumite componente”, a declarat el.

Vă amintim că bugetarii pot beneficia de multe sporuri. Cel mai cunoscut este sporul pentru „condiții vătămătoare”, de 15%, pe care îl primesc toți angajații din ministere sau instituții finanțate integral de stat. Se consideră că ar merita acest spor deoarece pe clădiri ar exista antene ce le-ar putea pune viața în pericol.

De altfel, se oferă sporuri salariale și pentru condiţii periculoase sau vătămătoare, un spor de până la 10% din salariul de bază, corespunzător timpului lucrat la locurile de muncă respective; pentru condiţii grele de muncă, un spor de până la 15% din salariul de bază, corespunzător timpului lucrat la locurile de muncă respective; pentru personalul care lucrează, potrivit contractului individual de muncă, în zone izolate sau unde atragerea personalului se face cu greutate beneficiază de un spor de până la 20% din salariul de bază; pentru consemn la domiciliu, un spor de până la 15% din salariul de bază și pentru siguranţa navigaţiei, siguranţa feroviară, siguranţa rutieră şi siguranţa aeronautică, un spor de până la 20% din salariul de bază.