"Efectul acestor modificări propuse în comisie este că vor duce la o polarizare între cei care abia intră în sistem şi cei care sunt acum. (…) Grosul creşterilor salariale este, de fapt, la cei cu salarii mai mari. Prin urmare, vreau să vă rog, în acest ceas important pentru ţară, să înţelegeţi că modul în care s-a făcut raportul va creşte salariile celor care au deja salarii mai mari şi mai puţin pentru cei care sunt la intrarea în sistem, pentru cei pe care vrem să-i păstrăm în ţară: farmacişti, medici, asistente sau învăţători, profesori. Nu este firesc să avem creşteri de peste 50% la cadre de conducere, în condiţiile în care problema noastră este învăţătorul de la sat", a spus Pîslaru, în plenul Camerei Deputaţilor, la dezbaterea OUG 20/2016. 

El a adăugat că prin modificările făcute în comisii se cresc salariile din două sectoare, fiind uitate celelalte.

"Ce vă propunem este să lăsaţi ordonanţa de urgenţă aşa cum era. Să înţelegem cu toţii că, faţă de ce au solicitat sindicatele, rezolvăm mai mult decât TESA, DSP, direcţia de asistenţă publică şi asistenţă socială. Practic, sunt nişte măriri care nu erau nici măcar în discuţie. Înţelegeţi că, dacă vom avea această abordare astăzi, de fapt ne vom restricţiona în a aplica proiectul Guvernului care este sustenabil şi care vine cu o creştere de 30% sută în cinci ani şi care se poate aplica", a afirmat Pîslaru. 

Potrivit ministrului, este vorba de banii cetăţenilor: "Sunt banii oamenilor din această ţară, lor le vindem aceste iluzii. În prag de alegeri este ilegal să o promovăm. Apelez astfel, doamnelor şi domnilor deputaţi, la înţelegerea şi responsabilitatea dumneavoastră de a nu păcăli oamenii din ţară, de a păstra demnitatea funcţiei şi de a înţelege cu adevărat că singurul mod în care putem aplica o politică coerentă de salarizare este un mod în care stăm, facem calculele, vedem cât ne permitem, nu ne grăbim şi implementăm ceva care are sens cinci ani, pentru ca toată lumea să aibă ceva de câştigat". 

El a completat că ordonanţa de urgenţă face anumite corecţii în sistem, oferind o creştere medie de 15% în sectorul sanitar, iar în educaţie – o creştere în medie de 10 la sută, în două părţi. 

Ministrul a subliniat că o lege este bună doar dacă este susţinută financiar şi dacă nu duce la o inechitate. 

Potrivit lui Pîslaru, problema de echitate este importantă având în vedere că sunt "lucruri ascunse" în grila de salarizare, astfel încât farmaciştii primari au o creştere cu 53%, contabilii – 63%, iar directorii de şcoli – 53%. 

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat luni, pe articole, Ordonanţa 20/2016 cu amendamentele aduse la comisiile de specialitate care prevăd majorări salariale în Educaţie şi Sănătate, în medie cu 15%.